Welke verlichtingstechnologie wordt nog geproduceerd?

Welke verlichtingstechnologie wordt nog geproduceerd? Komende tijd wordt de productie van verschillende lichtbronnen permanent stopgezet. Dit heeft te maken met meerdere Europese afspraken op het gebied van klimaatvriendelijke verlichting. Er is op Europees niveau besluit genomen over het uitfaseren van deze lichtbronnen. Wij hebben de verschillende besluiten op een rijtje gezet, en leggen uit wat dit inhoudt.

Europese richtlijnen

In het kader van klimaatvriendelijke verlichting zijn er op Europees niveau drie richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn ontwikkeld om de Europese duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De drie richtlijnen kennen de afkortingen: SLR, ELR en RoHS.

  • Single Lighting Regulation (SLR) is een Europese wetgeving die stelt dat alle verlichtingsproducten moeten voldoen aan bepaalde energie-efficiëntie-eisen. Dit heeft als doel om het energieverbruik van verlichting in gebouwen te verminderen. Producten die niet voldoen aan de vereisten, mogen niet worden verhandeld in de EU. Het is belangrijk voor bedrijven om te voldoen aan deze wetgeving om boetes en reputatieschade te voorkomen.
  • Energy Labeling (ELR) is een systeem dat energie-efficiëntieclassificaties toekent aan apparaten op basis van hun energieprestaties. Dit stelt consumenten in staat om de energie-efficiëntie van verschillende apparaten te vergelijken en te kiezen voor de meest energiezuinige opties. Het systeem wordt beheerd door de Europese Unie en de labels variëren van A+++ (meest efficiënt) tot D (minst efficiënt). Vanaf maart 2021 wordt het energielabel geüpdatet naar een eenvoudigere schaal van A tot G.
  • RoHS staat voor “Restriction of Hazardous Substances” en is een Europese richtlijn die beperkingen oplegt aan het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektronische apparatuur en producten. Deze stoffen zijn onder andere lood, kwik, cadmium en bepaalde brandvertragers. In veel oudere verlichtingstechnologieën zit kwik verwerkt.

Halogeenlampen

Door de lage indeling op de energielabelschaal voldoen de meeste halogeenlampen binnenkort niet meer aan de gestelde eisen volgens het SLR. Het gaat om de classificaties G7, G4 en GY6.35. Halogeenlampen van deze soorten mogen per september 2023 niet meer geproduceerd worden. Andere halogeenlampen, zoals de R7s>2700lm, zijn al sinds september 2021 verboden.

RoHS richtlijn

Via de RoHS richtlijn worden verschillende fluorescentielampen uitgefaseerd. Eerder waren er uitzonderingen gemaakt voor fluorescentielampen uit de categorie T5 en T8, lampen uit de categorie CFLnli en hogedruk-gasontladingslampen (HPD).

  • De compacte fluorescentielampen met steeklampvoet (CFLni) zijn sinds 25 februari 2023 verboden.
  • Hogedruknatruimlampen met een kleurweergave-index HS…60 > CRI (<80,≤ 105 W) zijn sinds 25 februari 2023 verboden.
  • Per 25 augustus 2023 komt er een productieverbod op fluorescentielampen uit de categorie T5/T16 en T8/T26.
  • Sinds 1 september 2021 is het verboden om fluorescentielampen met schoeffitting/fitting en fluorescentielampen uit de categorie T1 en T12.

Uitzonderingen

Uitzonderingen zijn op het moment van kracht voor de hogedruk-gasontladingslampen (HPD), welke naar verwachting nog 3 tot 5 jaar geproduceerd mogen worden, en voor lampen met bijzondere doeleinden. Zo zijn lampen voor UV-C doeleinden vrijgesteld voor 3 tot 5 jaar.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.