Veelgestelde vragen over Thorlux verlichting
Hieronder vind je veelgestelde vragen over Thorlux verlichting met de antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.
Vragen over verlichting
Goede verlichting binnen jouw bedrijf is essentieel voor zowel een fijne als veilige werksfeer. Met slechte verlichting is het risico op ongevallen een stuk groter, omdat de werknemers gevaarlijke situaties slecht kunnen overzien. Met led verlichting wordt natuurlijk licht nagebootst, wat ideale omstandigheden creëert om veilig én geconcentreerd te werken. Dit type licht zorgt ervoor dat werknemers zich minder snel slaperig voelen en zich goed kunnen concentreren op hun werk.
Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor jouw bedrijf, die past bij de werkzaamheden die in de betreffende ruimtes worden verricht. Met een lichtplan zorgen we ervoor dat de verlichting binnen de ruimte op een goede manier wordt verdeeld. Met zo’n plan weet jij als bedrijf én de installateur precies welke verlichting waar toegepast dient te worden. Daarbij houden we natuurlijk de aangeschreven normen aan die gelden bij jouw ruimte. Op basis van dit lichtplan kan alle verlichting op de juiste manier én op de juiste locatie worden gerealiseerd. Wil je een lichtplan voor jouw organisatie? Vraag hier een vrijblijvend lichtplan aan.
Welke verlichting passend is voor jouw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen. Om te komen tot de lichtoplossing die bij jouw bedrijf past, hanteren we bij Thorlux het volgende stappenplan:
- Allereerst plannen we een kennismaking in waar we jouw behoefte op gebied van licht bespreken.
- Daarna maken we opnames van de ruimtes die opnieuw verlicht dienen te worden. Daarbij brengen we de huidige situatie in kaart en inspecteren we wat de toepassing van de ruimte is. We kijken ook hoe er wordt gewerkt en waar welk licht nodig is.
- Vervolgens stellen we een lichtplan op. Dit lichtplan lopen we altijd samen door, zodat je precies begrijpt waar welke verlichting toegepast kan worden.
- Dan volgt het offertetraject en bespreken we de TCO (Total Cost of Ownership) en de terugverdientijd van jouw investering in verlichting.
- Wanneer dit allemaal rond is, kun je beginnen aan de plaatsing van de nieuwe verlichting. Dit kun je zelf doen of door een installateur laten doen. Wij zorgen ervoor dat je beschikt over de juiste middelen: denk daarbij aan een werktekening en stippenplan.
- Als alle verlichting geplaatst is, komt Thorlux langs om alles op de juiste waardes te zetten en het te programmeren. We kijken hierbij naar de klantwensen en zullen de armaturen groeperen.
- Tot slot hebben we bij Thorlux onze eigen engineers die voor je klaar staan bij klachten en storingen. Zij kunnen snel ter plaatse komen als je hulp nodig hebt.
Bij een keuze voor led-verlichting binnen jouw bedrijf bespaar je niet alleen energie; ook heeft dit type verlichting een langere levensduur ten opzichte van conventionele verlichtingsbronnen (als tl en gloei). In theorie kan een led-armatuur ongeveer 70.000-100.000 branduren meegaan. Ondanks dat led langer meegaat dan andere typen verlichting, is hier ook een aantal zaken van invloed op de levensduur.
- Omgevingstemperatuur: bij een lagere temperatuur zal het armatuur minder snel slijten, omdat het dan makkelijker is om elektronica af te laten koelen.
- Stroom: een lage hoeveelheid stroom heeft een positief effect op de levensduur.
- Vocht: vocht zorgt voor een kortere levensduur van de led-verlichting. Daarom is het belangrijk om voor led-verlichting te kiezen die bestand is hiertegen: dit wordt aangegeven met IP-waardes.
- Kwaliteit van de led-verlichting: led van goede kwaliteit bevordert namelijk de levensduur.
- Led-driver: de led-driver kan worden gezien als de motor van de armatuur. De stroom wordt aangesloten op de driver, die vervolgens de led aanstuurt.
- Gebruik van sensoren: hoe meer sensoren je gebruikt, hoe langer de levensduur van jouw led-verlichting.
Goede led-verlichting kan goed worden afgestemd voor de werkomgeving. Dit zorgt onder andere voor een hogere productiviteit, omdat natuurlijk licht nagebootst wordt. Daarnaast is het ook van invloed op de perceptie, stemming en het gevoel van de medewerkers.
Ook voor de veiligheid van de werkplek is goede verlichting binnen het bedrijf van groot belang. Zo kunnen werknemers gevaarlijke situaties beter zien en is er minder snel sprake van vermoeidheid door een te donkere omgeving.
Wanneer je als bedrijf besluit om te investeren in moderne lichtoplossingen, is het natuurlijk van belang dat het nieuwe lichtsysteem een lange tijd mee gaat. Hoeveel jaar jouw nieuwe lichtoplossing meegaat, is afhankelijk van de branche waar je de verlichting voor wilt gebruiken. Over het algemeen kun je aanhouden dat je zeker 20-30 jaar vooruit kunt met de nieuwe lichtoplossing. Gebruik je verlichting voor een langere periode per dag, dan is slimme verlichting de beste oplossing voor de langste levensduur.
Wanneer je een nieuw lichtplan hebt, wil je natuurlijk optimaal genieten van de kwaliteit. Daarom is het van belang om een gedetailleerd onderhoudsplan te hebben.
Dankzij het SmartScan systeem van Thorlux hou je niet alleen eenvoudig het energieverbruik bij; ook de volledige operationele statusinformatie kun je monitoren. Je hebt daarbij toegang tot een volledig en overzichtelijk onderhoudsrapport, die te bekijken is via computer, laptop, tablet of smartphone.
Welke verlichting geschikt is voor jouw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte én de werkzaamheden die binnen de ruimte worden verricht. Om te bepalen welke verlichting je nodig hebt, werken we bij Thorlux een volledig lichtplan uit. Daarbij kijken we onder andere naar de grootte van de ruimte, de aanwezigheid van daglicht en waar de ruimte voor wordt gebruikt. Vraag hier een vrijblijvend lichtplan aan.
Goede verlichting is zowel bepalend voor de sfeer en veiligheid van een ruimte als voor de productiviteit van de werknemers. Het kiezen van de juiste verlichting binnen jouw bedrijf is daarom van groot belang. Om tot een goede keuze te komen, werken we altijd een concreet lichtplan uit. Dit is een ontwerp waarop te zien is wat de indeling van de verlichting is en welke verlichting dit is.
Hoe zo’n lichtplan er precies uitziet, is afhankelijk van het bedrijf en de ruimtes die een nieuw lichtplan krijgen. Zo zal binnen een kantoorruimte ook worden gekeken naar de aanwezigheid van sfeerverlichting, terwijl in een logistieke hal de focus ligt op de functionaliteit van de verlichting. Wil je advies op maat? Vraag dan een gratis lichtplan aan.
Er zijn verschillende redenen waarom overstappen naar led-verlichting een goed idee is. Allereerst gaat led-verlichting langer mee. led-lampen gaan 25 keer langer mee dan halogeen lampen en 10 keer langer dan tl. Daarmee bespaar je flink op energiekosten. Het lage energieverbruik maakt niet alleen dat led-verlichting beter is voor het milieu, maar heeft daarnaast nog andere groene elementen in zich. Led-lampen bevatten geen giftige stoffen zoals kwik en produceren geen infrarood- en UV- straling. Kortom: led-verlichting heeft een langere levensduur en is zuiniger met energiegebruik.
Led staat voor ‘Light Emitting Diode’, ook wel lichtgevende diodes. Een led bestaat uit een halfgeleider die licht uitstraalt wanneer hij stroomimpulsen krijgt. Een led is dus een elektrisch component dat rechtstreeks licht uitzendt, zonder verdere tussenstappen. Hierdoor gebruikt led-verlichting aanzienlijk minder energie dan een gloeilamp, spaarlamp en tl-lamp.
Led-verlichting is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. De kleur van de led-verlichting is afhankelijk van het materiaal van de halfgeleider en de hoeveelheid stroom die door de diode heen loopt.
De levensduur van led-verlichting is afhankelijk van het merk en type van de verlichting. Bij elk merk en type lamp staat aangegeven hoe lang de lamp meegaat. Maar over het algemeen gaat led-verlichting ongeveer 10 – 15 jaar mee. De maximale levensduur van een led-lamp is ongeveer 70.000 branduren. En dat terwijl een normale lamp een levensduur van 15.000 – 20.000 branduren hebben.
Het verschil tussen led en tl zit ‘m voornamelijk in de uitstoot van energie. Bij tl-verlichting verdwijnt een groot gedeelte van de energie door de uitstoot van warmte. Het laten branden van een tl-lamp kost dus meer energie dan een led-lamp. Daarnaast is led-verlichting brandveiliger doordat led-verlichting minder warmte uitstraalt. Daardoor is de kans op doorbranden en het uitbreken van brand veel kleiner.
Bij tl-verlichting, ook wel bekend als tl-buis of spaarlamp, is de binnenkant van de lamp bedekt met fluorescerende stof. Aan beide kanten van de buis bevinden zich elektroden waardoor een gasontlading plaatsvindt. UV-straling wordt hierbij onder invloed van Fosforpoeder aan de binnenzijde van de tl-lamp omgezet in zichtbaar wit licht. Deze lampen waren het ‘duurzame’ vervolg op de ouderwetse gloeilamp. Nu is ‘led’ de duurzame vervanger.
Er zijn diverse varianten tl-verlichting verkrijgbaar. De meeste varianten tl-verlichting zijn onder te brengen in drie soorten types. Deze types zijn te herkennen aan de diameter en de wattages van de lamp: T5 (16 mm), T8 (26 mm), T12 (38 mm).
Tl-verlichting werkt door een reactie die plaatsvindt in de lamp. De glazen lamp is aan de binnenzijde bedekt met een fluorescerende stof en is gevuld met een kwikdamp onder lage druk en een edelgas. Dit kunnen argon, krypton of een mengsel hiervan zijn.
Door elektroden aan beide zijdes van de lamp vindt er een botsing plaats tussen de opgewekte elektronen en de elektronen van de gassen. Hierdoor ontstaat er een gasontlading, waardoor de kwikdamp UV-straling uitstraalt. Deze UV-straling wordt vervolgens door de fluorescerende laag omgezet in zichtbaar wit licht.
De UGR-waarde geeft de mate van verblinding aan en staat voor “Unified Glare Rating”. Het is bij het toepassen van verlichting belangrijk dat het licht helder genoeg is om werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, maar het mag niet zorgen voor verblinding of schittering. De richtlijnen hiervoor zijn vastgesteld in de norm NEN-EN-12464-1. De gemiddelde waarde ligt tussen de 15-30. Hoe lager de UGR-waarde, hoe minder lichthinder gebruikers ervaren.
‘Lumen’ is de eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht dat afkomstig is van een armatuur. Het aantal lumen staat gelijk aan de lichtopbrengst van de armatuur, in tegenstelling tot watt. Daarmee wordt namelijk het energieverbruik in plaats van de lichtopbrengst gemeten.
Hoeveel lumen je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt de grootte van de ruimte, de hoogte van het plafond en het type lamp een rol. Ook kleuren in de omgeving en jouw eigen wensen zijn hierbij van belang.
Een led bestaat uit een halfgeleider, bedrading frame met plaats voor de halfgeleider en de behuizing die de halfgeleider beschermt. Ze zijn klein maar gezamenlijk geven ze veel licht af.
De IP-waarde geeft aan in hoeverre de armaturen zijn afgeschermd tegen vaste voorwerpen en water. Deze IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Daarbij geeft het eerste cijfer de bescherming tegen vaste voorwerpen aan. Het tweede cijfer laat zien in welke mate het armatuur beschermd is tegen water.
De CRI waarde staat voor “Color Rendering Index”: dit is een indexering van de helderheid van het armatuur. De hoogst mogelijke score is CRI 100. Alle kleuren worden dan optimaal weergegeven. Bij een lagere CRI-waarde worden de kleuren minder fel weergegeven. De gemiddelde CRI-waarde voor led-verlichting is 80-90.
Kelvin wordt als eenheid gebruikt om de kleurtemperatuur van verlichting aan te geven. Dit heeft niks te maken met hoe warm de armatuur wordt, maar of het armatuur warm of koud oogt. Hoe hoger het aantal kelvin, hoe witter het licht is. Hoe lager het aantal kelvin, hoe geler het licht is.
In de meeste gevallen is de tl-verlichting 1 op 1 te vervangen voor led-verlichting. In het geval van conventionele tl is dit mogelijk. Je kunt conventionele tl herkennen aan de starters en magnetische VSA in het armatuur. Je kunt in dit geval de volgende stappen volgen om uw tl-lamp veilig te vervangen:
- Schakel de elektriciteit uit;
- Haal de tl-buis uit het armatuur;
- Verwijder de oude starter;
- Plaats de meegeleverde led-starter;
- Plaats de led tl;
- Schakel de elektriciteit aan.
Lux is een eenheid van lichtsterkte. Dit geeft aan hoeveel licht er op een bepaald oppervlak terecht komt. Voor elk type werkplek wordt een verlichtingsnorm gehanteerd die wordt uitgedrukt in lux.
Wanneer kies je licht met sensoren?
Ben je van plan om te investeren in led-verlichting voor jouw bedrijf? Dit kan perfect gecombineerd worden met sensoren. Verlichting met sensoren biedt onder andere de volgende voordelen:
- De verlichting gaat pas branden wanneer er beweging wordt gedetecteerd, dus er staat geen verlichting onnodig aan. Dit betekent ook dat de verlichting uitschakelt wanneer zich niemand meer in de ruimte bevindt, wat energie bespaart.
- De verlichting gaat automatisch aan, waardoor men niet meer met de hand hoeft te schakelen
- De gestelde waardes vanuit een lichtplan worden geprogrammeerd in het armatuur. Dit betekent dat de verlichting niet 100% brandt, waardoor het nog meer energie bespaart.
- Je bent flexibel als je ruimtes anders wilt indelen: de armaturen kunnen makkelijk worden verhangen en geprogrammeerd.
- Het scheelt installatiewerk. Men denkt vaak dat verlichting met sensoren veel installatiewerk is, hoewel dat juist niet het geval is. Het enige wat nodig is, is de voeding en het programmeren dat Thorlux op wens van de klant verzorgt. Dit scheelt dus ook veel in kosten.
- Als laatste kun je met SmartScan van Thorlux precies bijhouden wat het energieverbruik is én kun je de volledige operationele statusinformatie monitoren van jouw nieuwe lichtsysteem.
Led-verlichting in combinatie met sensoren is dé manier om te besparen op energiekosten. Zo ben je als bedrijf al een stuk duurzamer bezig. Sensoren zijn beschikbaar in verschillende typen: zo zijn er sensoren die infrarood gebruiken om warmtebronnen te herkennen en sensoren die ultrasone signalen gebruiken. De grootte van de ruimte bepaalt welk type sensor geschikt is.
Sensoren werken zo dat de verlichting alleen aan staat wanneer dat nodig is. Wanneer er een tijd geen beweging in de ruimte is, zal de verlichting uitgeschakeld worden. Zo wordt voorkomen dat verlichting onnodig lang blijft branden. Daarnaast brandt verlichting met sensor, ten opzichte van verlichting met schakelaar, nooit voor 100%; de verlichting dimt automatisch terug bij aanwezigheid van voldoende daglicht en u heeft de hele levensduur gegarandeerd lichtniveau. Bij het lichtplan wordt namelijk al rekening gehouden met het eind van de levensduur, zodat het ook dan nog licht geeft. Dat betekent dat de verlichting de eerste tijd brandt op bijvoorbeeld 60% en later pas op 100%.
Zijn er normen en wetten waaraan verlichting moet voldoen?
Waar de verlichting voor uw bedrijf precies aan moet voldoen, is afhankelijk van uw type bedrijf. In een kantoorruimte kan namelijk andere verlichting worden toegepast dan wanneer het gaat om een fabriekshal. Het is in ieder geval van belang dat de verlichting voldoet aan de Europese Norm NEN-EN 12464-1. Deze norm stelt de minimum eigen aan de verlichting van werkplekken op het gebied van gelijkmatigheid, verblinding, verlichtingsniveau en kleurweergave. De eisen verschillen per ruimte. In een overzichtstabel kunt u vinden welke eisen gelden voor uw ruimte. Benieuwd naar de eisen voor uw ruimte? Neem dan contact met ons op.
De NEN 12464-1 is een Europese norm die eisen stelt aan verlichting op werkplekken en openbare ruimten. Het doel van deze norm is dat men overal op een veilige en comfortabele manier kan werken. Het is niet verplicht om hieraan te voldoen.
Goede verlichting is daarentegen wel wettelijk verplicht. Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor goede verlichting op het werk. Dat is vastgelegd in het Arbobesluit. Zo moeten arbeidsplaatsen en verbindingswegen zodanig verlicht zijn dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.
Een goed lichtplan is belangrijk voor de juiste werkomgeving. Op kantoren is het belangrijk dat er 500 lux op de werkplek aanwezig is. Een lichtplan is per branche verschillend en overal zijn normen voor bepaald. Voor verlichting is de NEN-EN 12464 de belangrijkste norm. In deze norm zijn alle verlichting verplichtingen opgenomen. De veiligheid en het welzijn van de werknemers zijn daarbij het uitgangspunt. Echter is er dus geen lichtplan dat voor elke branche geldt. Het opstellen van een lichtplan specifiek voor uw situatie is dus handig om te bepalen wat het best voor jou werkt.
Wat is verplicht vanuit de Arbowet op het gebied van verlichting?
In de Arbowet staan de volgende verplichtingen voor werkgevers:
- arbeidsplaatsen en verbindingswegen zijn zodanig verlicht dat het aanwezige licht geen risico’s oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers;
- er komt, zover mogelijk, voldoende daglicht binnen op arbeidsplaatsen en er zijn voldoende voorzieningen voor kunstverlichting aanwezig;
- de voorzieningen voor kunstverlichting zijn zodanig aangebracht dat gevaar voor ongevallen is voorkomen;
- de voor kunstlicht gebruikte kleur mag de waarneming van de veiligheids- en gezondheidssignalering niet wijzigen of beïnvloeden.
In de Arbowet staan de volgende verplichtingen voor werkgevers:
- arbeidsplaatsen en verbindingswegen zijn zodanig verlicht dat het aanwezige licht geen risico’s oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers;
- er komt, zover mogelijk, voldoende daglicht binnen op arbeidsplaatsen en er zijn voldoende voorzieningen voor kunstverlichting aanwezig;
- de voorzieningen voor kunstverlichting zijn zodanig aangebracht dat gevaar voor ongevallen is voorkomen;
- de voor kunstlicht gebruikte kleur mag de waarneming van de veiligheids- en gezondheidssignalering niet wijzigen of beïnvloeden.
Zonder goede verlichting kunnen we ons werk niet goed uitvoeren en kunnen we ons niet oriënteren in een ruimte. Voldoende licht zorgt ervoor dat we zien wat we doen, voorkomt ongelukken en leidt tot hogere productiviteit. Licht heeft een positief gevoel op mensen: we voelen ons fitter, aangenamer en kunnen ons beter concentreren. Adequate verlichting verhoogt dus de productiviteit en veiligheid.
Waar een goede werkplekverlichting aan moet voldoen is voor een groot deel vastgelegd in het Arbobesluit. Zo moeten arbeidsplaatsen en verbindingswegen zodanig verlicht zijn dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Daarom is het verplicht dat er op elke werkplek voldoende daglicht naar binnen moet komen. Ook moeten er voldoende voorzieningen voor kunstverlichting aanwezig zijn. De kleur van verlichting mag volgens de Arbowet vanwege de veiligheid en gezondheid de waarneming van werknemers niet beïnvloeden of wijzigen.
De eisen voor een goede werkplekverlichting verschillen per branche. Zo is in de industrie licht een belangrijke factor voor de veiligheid op de werkvloer.
NEN staat voor ‘Nederlandse Norm’ en is een samenwerking tussen het Nederlandse Normalisatie-instituut en Stichting NEC. Er bestaan meer dan 31.000 NEN-normen die door heel Nederland worden toegepast. Het is niet verplicht om te voldoen aan een NEN-norm, maar het is een toepassing dat vertrouwen opwekt in de kwaliteit van de organisatie of het product of dienst.
Zijn er subsidies?
Download ons whitepaper voor subsidiemogelijkheden.
Meer weten over Thorlux?
Thorlux biedt led-lichtoplossingen voor Industrie-,kantoor,- & utiliteit-omgevingen. Wij bieden slimme led-lichtoplossingen waarin wij gebruikt maken van het SmartScan-systeem. Wij zijn sterk in het bieden van oplossingen op maat. Vaak heb je minder armaturen nodig als je kiest voor een lichtoplossing van Thorlux.
Strenge producttesten zijn essentieel om een reputatie van betrouwbaarheid en kwaliteit te behouden. Ons fotometrische laboratorium zit gevestigd in ons hoofdkantoor in Engeland en is door een derde partij gecertificeerde en stelt ons in staat de beste optische prestaties uit onze armaturen te halen. Bovendien kunnen onze klanten er zeker van zijn dat de door Thorlux verstrekte fotometrische gegevens nauwkeurig zijn. In het fotometrische testlaboratorium geeft een geavanceerde goniofotometer snelle en betrouwbare metingen van de lichtverdeling van armaturen. Een integrerende bol uitgerust met een spectrale analyser meet nauwkeurig de lichtkwaliteit, efficiëntie en kleurtemperatuur. Andere interne tests hebben betrekking op omgevings- en elektrische parameters, waaronder extreme omgevingstemperaturen, binnendringen van stof/water, elektromagnetische compatibiliteit en huidige harmonischen, in overeenstemming met de relevante Europese normen. Alle testapparatuur is onderworpen aan regelmatig intern onderhoud en kalibratie, met regelmatige kalibratie door externe derden om de nauwkeurigheid van de gegevens te garanderen.
Door te kiezen voor Thorlux ben je verzekerd van een lichtoplossing die jarenlang meegaat en welke wordt geproduceerd, getest, ontworpen en voorzien van de laatste (led)- techniek.
Het installeren van onze producten kun je laten doen door jouw eigen huisinstallateur, een prefered Thorlux installateur of jouw eigen technische dienst.
Heb je een eigen technische dienst die projecten als licht zelf kan uitvoeren? Wij denken graag met ze mee en kunnen ze voorzien van de juiste middelen en tools om tot het beste resultaat de komen. Ook de installateur kunnen wij voorzien van alle informatie die nodig is voor een soepele installatie.
Thorlux heeft een heel uitgebreid assortiment verlichting. Naast slimme SmartScan verlichting bieden wij ook smart-stand alone oplossingen, DALI- en standaard led-oplossingen aan. Het portfolio bestaat uit lichtoplossing voor de industrie en utiliteit denk hierbij aan industriële maakbedrijven, foodbedrijven, kantoren, zorg en onderwijs. Bekijk hier de verschillende branches.
Standaard geeft Thorlux 5 jaar garantie op de armaturen, maar er zijn uitzonderingen. Kies je voor een volledige SmartScan verlichting met noodverlichtingsoplossing dan heb je 10 jaar garantie op de complete oplossing voor zowel product als de software.
Niet gevonden wat je zocht?
Neem contact met ons op.