Verlichting zorg

Thorlux verlichting in de zorg Verlichting van Thorlux in de zorg

Biodynamische verlichting in de zorg

(Biodynamische) verlichting in de zorg is voor medisch specialisten een vereiste om medische handelingen foutloos en zorgvuldig uit te kunnen voeren en veilig te kunnen werken. Verlichting draagt ook bij aan een omgeving die het herstel van een patiënt bevordert. In een verzorgingstehuis ligt bijvoorbeeld de nadruk op welzijn en comfort, terwijl in gevangenissen robuuste verlichting is vereist.

Licht waarvan de kleur en lichtsterkte mee wijzigt met de cyclus van de dag noemen we biodynamische verlichting. De biologische effecten van daglicht worden nagebootst in een kunstmatige licht omgeving. Worden er bijvoorbeeld nachtdiensten gewerkt? Dan zorgt biodynamische verlichting er voor dat medewerkers genoeg licht hebben om hun werk goed uit te voeren en niet vermoeid raken door te weinig verlichting.

Onze specialisten helpen al jaren bedrijven in de zorg met de overstap naar biodynamische led-verlichting. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een lichtplan op maat.

SmartScan

SmartScan lichtregelsysteem

SmartScan is een revolutionair draadloos systeem dat het mogelijk maakt alle verlichting online en centraal te sturen en monitoren.

Human Centric Lighting

ColourActive (Human Centric Lighting)

ColourActive maakt gebruik van moderne led-technologie om zo de natuurlijke dag- en nachtcyclus na te bootsen.

Verlichting zorg

Human Centric Lighting (mensgeoriënteerde of biodynamische verlichting)

De mens leeft al honderdduizenden jaren op een dag- en nachtcyclus. Deze cyclus noemt men ook wel het circadiaans ritme. In de hedendaagse maatschappij zitten de meeste mensen steeds meer binnen. Hierdoor krijgt men minder natuurlijk zonlicht mee en wordt de dag- en nachtcyclus verstoord. Dit kan bij veel mensen zorgen voor moeheid, stemmingswisselingen en zelfs afzwakking van het immuunsysteem.

Human Centric Lighting, ook wel mensgeoriënteerde of biodynamische verlichting genoemd, zorgt ervoor dat te weinig daglicht wordt aangevuld met kunstlicht. Deze vorm van slimme verlichting kan veel voordelen hebben voor de gezondheid en het welzijn. Een aantal van deze voordelen zijn: verbeterde productiviteit, verbeterde veiligheid, een beter slaapritme, minder ziekteverzuim, verbeterd welzijn en een lagere foutmarge in uw bedrijfsprocessen, als gevolg van de eerder genoemde effecten.

Zo is er onderzoek gedaan naar biodynamische verlichting in de huiskamer van een kleinschalige woonlocatie. Na het installeren van de juiste biodynamische verlichting daalde vrijwel meteen de nachtelijke onrust en waren bewoners overdag actiever.

Voordelen van biodynamische verlichting in de zorg:

 • Bespaar tot 85% op energiekosten;
 • Draagt bij aan medisch herstel;
 • Verhoogde productiviteit;
 • Beter slaapritme;
 • Veiliger werken;
 • Minder ziekteverzuim;
 • Lichtwarmte kan aangepast worden op de situatie;
 • Daglicht wordt aangevuld met led-licht;
 • Autonoom werkend lichtregelsysteem, geen schakelaars op de wand nodig;
 • Per ruimte programmeerbaar op daglicht en aan- en afwezigheid;
 • 100% detectie doordat alle armaturen zijn voorzien van een sensor;
 • Draadloos koppelbaar, geen extra bekabeling nodig (230 V only);
 • Monitoring via gateway, incl. noodverlichtingsrapportage;
 • Energiebesparing door individueel terugdimmen van lichtoutput per armatuur.

Voldoe aan de Energiebesparingsplicht met slimme verlichting in de zorg

Vanaf 2023 is het verplicht om als zorginstelling te voldoen aan de Energiebesparingsplicht. Zorginstellingen moeten minimaal Energielabel C hebben. Een investering in slimme verlichting draagt hieraan bij. Met minder armaturen kunnen onze specialisten zorgen voor het beste verlichtingsniveau, geheel draadloos!

Naast het feit dat biodynamische led-verlichting in de zorg beter is voor patiënten en medewerkers, levert het ook een financiële besparing op. Door onze handige bewegingssensoren gaat licht vanzelf uit wanneer niemand in een ruimte aanwezig is.

Wist u dat u het mogelijk is om tot 85% energie te besparen met onze duurzame lichtoplossingen? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Onze specialisten komen bij jou op locatie om een inventarisatie te doen. Na wat onderzoek zullen zij je voorzien van een lichtplan op maat zodat jouw zorginstelling klaar is voor de toekomst.

Lichtplan zorg aanvragen?

Benieuwd wat jij als zorginstelling kunt besparen? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze specialisten voor een lichtplan op maat.

Meer weten over de energiebesparingsplicht?

Download de whitepaper Energiebesparingsplicht en kom alles te weten over de verplichtingen en mogelijkheden.

Voorbeelden van verlichting in de zorg

Benieuwd naar referenties in de zorg?

Benieuwd hoe slimme led-verlichting in de zorg wordt toegepast? Bekijk onze referenties op de referentiepagina. Per referentie kun je foto’s en/of video’s bekijken, welke armaturen er gekozen zijn en waarom.

Bram Dieltjes
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Bram