Energiebesparingsplicht, wat betekent dat voor mij?

6 juli 2023

Energiebesparingsplicht

De Energiebesparingsplicht is geïmplementeerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als onderdeel van het beleid om energie-efficiëntie te bevorderen en klimaatverandering tegen te gaan. Deze maatregel is van kracht gegaan op 1 juli 2019. Het is gericht op (grote) bedrijven en instellingen, en stimuleert hen actief stappen te zetten om hun energieverbruik te verminderen. Op 1 juli 2023 is deze Energiebesparingsplicht aangescherpt. Toen zijn er onder andere meer branches toegevoegd en is de datum van het eerste controle moment bekend gemaakt. Deze datum ligt op 1 december 2023. Om bedrijven op weg te helpen heeft de RVO een handige tool ontwikkeld, waarmee je kunt bepalen welke plichten van toepassing zijn op jouw organisatie. Je kan ook gebruik maken van onze Checklist verduurzaming van verlichting.

Verschillende plichten

De energiebesparingsplicht omvat verschillende verplichtingen waaraan bedrijven en instellingen moeten voldoen. Ten eerste moeten ze energiebesparende maatregelen implementeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Deze maatregelen staan op de Erkende Maatregelenlijst. Daarbij moeten ze in sommige gevallen een energieaudit uitvoeren om inzicht te krijgen in hun energieverbruik en mogelijke besparingsmogelijkheden. Daarnaast moeten ze de genomen maatregelen rapporteren in het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tot slot kunnen ze te maken krijgen met controles en handhaving om de naleving van de energiebesparingsplicht te waarborgen.

Vraag onze gratis whitepaper Energiebesparingsplicht in de praktijk aan voor actuele informatie.

Download de whitepaper

Fluidor_1200x900_6

Heb ik een Energiebesparingsplicht?

Over het algemeen geldt dat een drempelwaarde van 50.000 kWh elektriciteitsverbruik per jaar of 25.000 m³ aardgasverbruik per jaar, betekent dat een organisatie een informatieplicht heeft. Organisaties die een informatieplicht hebben, zijn genoodzaakt energiebesparende maatregelen te treffen die een terugverdientijd van minder dan 5 jaar hebben. Organisaties die een drempelwaarde van 1.000.000 kWh elektriciteitsverbruik per jaar of 170.000 m³ aardgasverbruik per jaar verbruiken, hebben een onderzoeksplicht. Dit is een aanvullende plicht op de informatieplicht.

Informatie- of onderzoeksplicht?

Wat betreft de verschillen tussen de informatieplicht en de onderzoeksplicht: de informatieplicht vereist dat bedrijven en instellingen rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over de genomen energiebesparende maatregelen. In de praktijk betekent dit het indienen van gegevens via het eLoket van de RVO. De onderzoeksplicht houdt in dat bedrijven een energieaudit moeten uitvoeren om inzicht te krijgen in hun energieverbruik en mogelijke besparingsmogelijkheden. Deze plicht is een verlengde van de informatieplicht, en helpt organisaties om effectieve stappen te nemen om hun energie-efficiëntie te verbeteren. Beide plichten zijn belangrijk om de energiebesparingsinspanningen te bevorderen en bij te dragen aan duurzaamheid.

Controleren of je een Energiebesparingsplicht hebt?

Voor bedrijven en organisaties die niet zeker weten welke Energiebesparingsplichten er voor hen van toepassing zijn, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een handige tool ontwikkeld. In deze tool kun je zelf de juiste informatie van jouw organisatie invullen. De tool vertelt je dan precies aan welke plichten jij moet voldoen. Heb je een Energiebesparingsplicht en weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met een van onze lichtadviseurs. Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen ze jou vertellen of er mogelijkheden zijn om met verlichting te besparen.

Thorlux lichtoplossing voor de lange termijn

Besparen gaat bij Thorlux veel verder dan morgen. Thorlux biedt lichtoplossingen voor de lange termijn. Licht dat werkt waar het nodig is, wanneer het nodig is en anders niet. Ons innovatieve SmartScan platform zet een stap verder in slim en duurzaam gebouwbeheer. Door de huidige energieprijzen is de terugverdientijd bij de overstap naar led-verlichting erg kort. Dit houdt in dat je relatief snel netto gaat besparen op je energierekening. Dit laten wij je graag zien door middel van een gratis lichtplan, waarin wij bewijzen dat de energiebesparing op de korte termijn al groot is.

Wist je dat; hoe langer op een dag de verlichting aanstaat, des te korter de terugverdientijd is van de stap naar slimme led-verlichting!

Lightronics_1200x900_8

Lees alles over slim energie besparen in onze gratis SmartScan whitepaper.

Download de whitepaper

Interesse in een gratis lichtplan?

Vraag hier je lichtplan aan

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Thorlux

Andere blogs

Thorlux werkwijze fijne samenwerking

De Thorlux werkwijze

Wij onderscheiden ons met onze werkwijze, waarin wij graag betrokken zijn bij het gehele project. Maak kennis met de Thorlux werkwijze.
Blog-foto

Hoe geef ik invulling aan mijn energiebesparingsplicht?

Je hebt vast al gehoord van de energiebesparingsplicht die bedrijven hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je hieraan voldoet? Wij leggen het uit.
Retrofit_2

De valkuilen van retrofitten met led-buizen

Het retrofitten van traditionele tl-verlichting door deze te vervangen met led-buizen kan aantrekkelijk lijken. Wij leggen de nadelen uit.