Verlichting in sportaccommodaties

Bespaar energie met led-verlichting in sportaccommodaties

Goede verlichting is van groot belang. Het bevordert niet alleen het zicht, het zorgt er ook voor dat de sporters en medewerkers minder vermoeid raken en beter kunnen presteren. Daarnaast kan het overstappen van ouderwetse verlichting zoals tl-verlichting naar led-verlichting zorgen voor een energiebesparing van 85%!

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen op je huidige verlichting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We voorzien je graag van een gepersonaliseerd lichtplan.

SmartScan

SmartScan lichtregelsysteem

SmartScan is een revolutionair draadloos systeem dat het mogelijk maakt alle verlichting online en centraal te sturen en monitoren.

De overstap naar led in sportaccommodaties

Daglicht aanvullen met led-verlichting

Daglicht is niet in elke sportaccommodatie standaard voldoende aanwezig. Wanneer er te weinig daglicht aanwezig is zal dit moeten worden aangevuld met lampen (kunstlicht), oftewel led-verlichting. Thorlux heeft tal van led-armaturen die geschikt zijn voor toepassing in sporthallen, zwembaden en andere sportaccommodaties. Led-verlichting in sportaccommodaties heeft als bijkomend voordeel dat het energieverbruik verkleind wordt. Licht brandt namelijk nooit meer wanneer dit niet nodig is. Is er niemand meer aanwezig in een ruimte? Dan gaat de verlichting automatisch uit. Hierdoor wordt de CO²-footprint teruggedrongen. Een financiële besparing die ook nog eens goed is voor het milieu!

Duurzame sportaccommodatie verlichting met SmartScan

Door middel van het SmartScan lichtregelsysteem is het mogelijk om precies de juiste hoeveelheid licht te laten branden. Dat is beter voor de natuur én de portemonnee. Is er veel invallend daglicht? Dan dimt de verlichting. Wordt een ruimte niet gebruikt? Dan zal het licht automatisch uitgaan middels een bewegingssensor. Het systeem zorgt voor extra lage beheerskosten. De informatie is inzichtelijk via een webbased portal dat je overal op jouw computer, laptop, tablet of smartphone kunt bekijken.

Voordelen van led-verlichting in sportaccommodaties:

 • Verhoogde concentratie van sporters en medewerkers;
 • Licht brandt niet meer onnodig in sporthallen, zwembaden, sportruimtes of in de gangen door handige bewegingssensoren;
 • Tot 85% besparen op energiekosten met slimme led-verlichting;
 • Nooit meer een controleronde om te kijken of alle lampen uit zijn;
 • Altijd minimaal de juiste hoeveelheid licht aanwezig;
 • Autonoom werkend lichtregelsysteem, geen schakelaars op de wand nodig;
 • Per ruimte programmeerbaar op daglicht en aan- en afwezigheid;
 • 100% detectie doordat alle armaturen zijn voorzien van een sensor;
 • Draadloos koppelbaar, geen extra bekabeling nodig (230 V only);
 • Zeer lange levensduur tot wel 100.000 branduren;
 • Monitoring via gateway, incl. noodverlichtingsrapportage;
 • Energiebesparing door individueel terugdimmen van lichtoutput per armatuur.
 • Slagvaste en waterbestendige oplossingen op maat.

Duurzame verlichting met luchtkwaliteitsensor in sportaccommodaties

Goede ventilatie in sportaccommodaties was al belangrijk, maar het heeft nog meer aandacht gekregen sinds de corona pandemie. Het ministerie van OCW, de PO-Raad, de VO-raad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afspraken gemaakt over hoe zij sportaccommodaties kunnen helpen met het verbeteren van de ventilatie. Een van de uitkomsten is de keuze voor CO²-meters, welke de luchtkwaliteit kunnen meten.

Het is mogelijk om aan de slimme led-verlichting van Thorlux een luchtkwaliteit sensor toe te voegen. Met deze sensor wordt het CO²-niveau, de luchtvochtigheid en de temperatuur gemeten. Deze gegevens zijn overzichtelijk en reallife terug te zien in het SmartScan systeem. Dit onderscheidende systeem is helemaal toekomstgericht. Neem contact met ons op voor meer informatie of een gepersonaliseerd plan.

Led-verlichting voor sportzalen

De Europese Unie heeft normen gesteld voor luxwaarden in onder andere gymzalen en sporthallen. Deze NEN-EN 12464-1:2011 schrijft onder meer voor gymzalen een luxwaarde van 300. Bij sporthallen is dat 500. De norm bepaalt de minimale sterkte en het lichtbeeld. Een van de oplossingen van Thorlux Nederland is de Visio Sport. Deze is specifiek ontworpen om een egaal lichtbeeld te creëren en tegelijkertijd de energie- en onderhoudskosten tot een minimum te beperken. Zeer hoge slagvastheid, lichtopbrengst tot wel 179,7 LL/cW en te monteren tot wel 18 meter hoogte. Neem gerust een kijkje op de productpagina voor meer informatie.

Waterdicht en slagvast

In de sportbranche zien wij veel specifieke eisen die van verlichtingsarmaturen gevraagd worden. In een zwembad moeten verlichtingsarmaturen goed tegen vocht bestemd zijn. Daarbij moeten deze makkelijk te reinigen zijn. Wegens het reflecterende karakter van water en natte oppervlakken, moet de verlichting een lage verblindingswaarde hebben. In een sporthal is het erg belangrijk dat de ruimte egaal verlicht is. De branduren zijn hierdoor hoog, waardoor de keuze voor een zuinig led armatuur met lange levensduur verstandig is. In sportzalen waar balsporten beoefend worden, moeten armaturen tegen een hoge mate van impact kunnen. Een armatuur met een hoge IK waarde is hier een verstandige keuze. Wij hebben alle lichtoplossingen in huis om hierin te voorzien. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Vraag nu jouw gratis lichtplan aan

Weet je niet precies waar je moet beginnen of welke verlichting je nodig hebt om te voldoen aan Energielabel C? Vraag dan vrijblijvend jouw lichtplan aan. Wij komen bij je langs op locatie om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden. Vervolgens zullen onze specialisten een gepersonaliseerd lichtplan opstellen zodat jouw school klaar is voor de toekomst.

Meer weten over de energiebesparingsplicht?

Download de whitepaper Energiebesparingsplicht en kom alles te weten over de verplichtingen en mogelijkheden.

Voorbeelden van verlichting in sportaccommodaties

Benieuwd naar onze projecten?

Bekijk onze referenties op de referentiepagina. Per referentie kun je lezen voor welke armaturen gekozen is en waarom. Daarnaast zijn er foto’s en video’s beschikbaar om je een beter beeld te geven.

Bram Dieltjes
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Bram