De valkuilen van retrofitten met led-buizen.

24 juli 2023

Retrofitten met led-buizen

Retrofitten is een procedure waarbij nieuwe technologie ingebouwd wordt in bestaande behuizingen. Het retrofitten van traditionele tl-verlichting gebeurt vaak met led-buizen. Dit lijkt vaak een goede keuze vanwege het lagere energieverbruik en de kostenbesparing. Toch zijn er een aantal nadelen verbonden aan deze retrofitting methode die vaak over het hoofd worden gezien. In dit artikel leggen wij uit welke valkuilen je als organisatie moet vermijden bij het kiezen van je volgende lichtoplossing.

Geen CE-keurmerk

Een belangrijk negatief aspect van het retrofitten van tl-verlichting met led-buizen is het vervallen van het CE-keurmerk. Het CE-keurmerk is een Europees certificeringsmerk dat aangeeft dat een product voldoet aan alle geldende regelgeving binnen de Europese Economische Ruimte. Door een ander type lichtbron in een bestaand armatuur te plaatsen, wordt onder andere de brandveiligheid en de energie-efficiëntie verminderd. Hierdoor kan het CE-keurmerk komen te vervallen, wat in strijd is met de wettelijke vereisten voor commerciële en industriële verlichting. Dit betekent ook dat je, in het ergste geval van brandschade, niet verzekerd bent.

Retrofit_1

Voordelen van een led-installatie

Het is belangrijk om te benadrukken dat slimme led-verlichtingsinstallaties als alternatief voor retrofitting een scala aan voordelen bieden. Een dergelijk systeem kan niet alleen zorgen voor een flinke energiebesparing, maar ook voor een beter lichtbeeld met alle positieve effecten daarvan. Denk hierbij aan een betere sfeer, verhoogde concentratie en productiviteit, en zelfs een positieve impact op de gezondheid en het welzijn van werknemers.

Langere levensduur

Een ander voordeel van een slimme led-verlichtingsinstallatie is het verminderde onderhoud dat ermee gepaard gaat. Led-buizen hebben over het algemeen een langere levensduur dan traditionele tl-buizen, maar behalen niet de prestaties die een led-verlichtingsarmatuur haalt. Een led-buis heeft bijvoorbeeld een geschat aantal branduren van 20.000, waar een led-armatuur al snel over de 50.000 gaat. Moderne armaturen, zoals de Visio van Thorlux, branden tot wel 100.000 uur, wat resulteert in minder frequent onderhoud en vervanging van de verlichtingselementen. Dit kan niet alleen de kosten op lange termijn verlagen, maar ook de verstoring van bedrijfsprocessen verminderen.

Slim monitoren

Daarnaast biedt een slimme led-verlichtingsinstallatie de mogelijkheid tot monitoring en aansturing van de verlichting. Met behulp van geavanceerde sensoren en een centraal controlesysteem kunnen bedrijven het energieverbruik monitoren en optimaliseren. Dit maakt het mogelijk om te voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen en de energiebesparingsplicht. Door te investeren in een dergelijk systeem kunnen bedrijven profiteren van de voordelen op de lange termijn die eerder genoemd zijn, zoals energiebesparing, verbeterde lichtkwaliteit, verminderd onderhoud en verbeterde controle over de verlichting. Wij vullen deze behoefte in met ons SmartScan systeem.

Een betere keuze dan retrofitten met led-buizen

Kortom, hoewel het retrofitten van tl-verlichting met led-buizen aantrekkelijk kan lijken vanwege de potentiële voordelen, zijn er belangrijke nadelen verbonden aan deze methode. Het vervallen van het CE-keurmerk en de beperkte mogelijkheden voor monitoring en aansturing van de verlichting kunnen nadelige gevolgen hebben voor bedrijven. Daarom kan een investering in een duurzame en moderne led-verlichtingsinstallatie, zoals die van Thorlux, een verstandigere keuze zijn voor bedrijven die toekomstgericht willen werken en willen voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen.

Wist je dat; het retrofitten met led-buizen zonder de armaturen om te bouwen vaak zorgt voor inefficiënt branden van de verlichting?

Over Thorlux

Lees alles over slim energie besparen in onze gratis SmartScan whitepaper.

Download de whitepaper

Interesse in een gratis lichtplan?

Vraag hier je lichtplan aan

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Thorlux

Andere blogs

Thorlux werkwijze fijne samenwerking

De Thorlux werkwijze

Wij onderscheiden ons met onze werkwijze, waarin wij graag betrokken zijn bij het gehele project. Maak kennis met de Thorlux werkwijze.
Blog-foto

Hoe geef ik invulling aan mijn energiebesparingsplicht?

Je hebt vast al gehoord van de energiebesparingsplicht die bedrijven hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je hieraan voldoet? Wij leggen het uit.
EBP_2_1200x900

Energiebesparingsplicht, wat betekent dat voor mij?

Onderweg naar Paris Proof maken organisaties duurzame keuzes. Een daarvan is de stap naar slimme ledverlichting.