Magazijn verlichting

Magazijnverlichting bespaar energie en verbeter de ruimte met de juiste lampen

In de logistiek is goede magazijnverlichting van essentieel belang. Het zorgt niet alleen voor een betere zichtbaarheid en veiligheid, maar kan ook bijdragen aan energiebesparing en een efficiëntere indeling van de ruimte. Het kiezen van de juiste lampen voor een magazijn is daarom van groot belang. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende aspecten van magazijnverlichting, zoals het belang van slimme led-verlichting, de voordelen van energiezuinige lampen en de verschillende opties die beschikbaar zijn.

Led-verlichting voor de logistieke sector

De logistieke sector is erg breed: van opslag- en transitfaciliteiten tot grote koelhuizen en magazijnen met hoge plafonds. Deze uiteenlopende functies vragen allemaal wat anders van de geïnstalleerde systemen. Led-verlichting kan hier de oplossing in bieden. Overal ter wereld wordt led-verlichting gebruikt in de logistiek.

Vrijblijvend lichtadvies

Benieuwd hoe de juiste magazijn verlichting kan bijdragen aan een besparing van 85% op jouw energiekosten? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag vrijblijvend langs op locatie om samen de mogelijkheden te bekijken.

MOL Logistics kiest voor Thorlux

Ontdek hoe de lichtoplossing van Thorlux zorgt voor een armaturenreductie van meer dan 70%! Hierdoor bespaart de organisatie flink in zowel energie- als operationele kosten. Bekijk deze referentiecase en ontdek zelf wat Thorlux voor jouw organisatie kan betekenen.

Wat heb ik aan goede led magazijn verlichting?

In de praktijk heeft licht een grote impact op de werkzaamheden en processen in de bedrijfshallen, magazijnen en andere logistieke toepassingen. Ontdek de voordelen van led voor jouw organisatie:

Een veilige en comfortabele werkomgeving

Kwalitatief goed licht in logistieke ruimtes draagt bij aan de veiligheid en het comfort van de medewerkers. Door voldoende licht te hebben in werkgebieden kunnen werknemers beter zien waar ze mee bezig zijn, waardoor ze minder snel fouten maken en ongelukken verminderen. Daarnaast kan verlichting ook bijdragen aan het verminderen van de oogvermoeidheid, wat de alertheid en concentratie verhoogt.

Verhoogde output en efficiëntie

Naast het creëren van een veilige en comfortabele werkomgeving, kan de juiste magazijn- en halverlichting ook de output en efficiëntie van werknemers verbeteren. Goede led verlichting maakt het gemakkelijker om taken uit te voeren en details waar te nemen, waardoor fouten worden verminderd en de productiviteit wordt verhoogd.

Grip op energieverbruik

In hallen en magazijnen biedt led verlichting met slimme aansturing vaak veel mogelijkheden om energie te besparen. De armaturen zijn geschikt voor grote ruimtes en werken ook op een hoog plafond. Zelfs op grote hoogte, bijvoorbeeld een plafond van 13 meter hoog, is de lichtopbrengst bij led armaturen op de vloer nog hoog. Daarbij zijn de led armaturen individueel voorzien van een bewegingssensor en dimmen deze terug als er voldoende licht aanwezig is.

Lage exploitatie- en onderhoudskosten

Het automatisch terugdimmen van de led lampen samen met de eigen ontwikkelde led-technologie zorgen samen voor een zeer lange levensduur. Daarbij zijn de meeste Thorlux armaturen voorzien van LUX Guard, een gepatenteerde beschermings techologie die zorgt voor een optimalisatie in operationele levensduur. Hierdoor gaan armaturen vaak veel langer mee dan de beloofde branduren.

Download het whitepaper over de Energiebesparingsplicht

Download de whitepaper Energiebesparingsplicht. Met de juiste led-verlichting kunnen we met minder armaturen het juiste verlichtingsniveau aanbrengen. Dat kan leiden tot een energiebesparing tot 85%!

Voordelen van SmartScan led magazijnverlichting

  • Continue monitoring zorgt voor betrouwbare lichtoutput;
  • Lagere operationele kosten door minder en efficiënter onderhoud;
  • Per ruimte en situatie programmeerbaar op daglicht, aan- en afwezigheid en lichtwarmte;
  • Autonoom werkend lichtregelsysteem, geen schakelaars op de wand nodig;
  • Draadloos koppelbaar, geen extra bekabeling nodig (230 V only);
  • Alle armaturen zijn voorzien van een eigen sensor, 100% detectie, monitoring via gateway, inclusief noodverlichtingsrapportage;
  • Draagt bij aan veilig werken door optimale lichtopbrengst, altijd minimaal de juiste hoeveelheid licht op werkvlak aanwezig;
  • Energiebesparing door individueel terugdimmen van lichtoutput per armatuur.

Het belang van goede led magazijn verlichting

Kwalitatief hoogwaardige magazijn verlichting is van cruciaal belang om de productiviteit en veiligheid van de werknemers te waarborgen. Een slecht verlichte ruimte kan leiden tot vermoeidheid, oogproblemen en ongelukken. Daarom is het essentieel om te investeren in kwalitatieve verlichtingssystemen die zorgen voor een optimale zichtbaarheid en een goede werkomgeving. De algemene verlichting moet geschikt zijn voor hoge ruimtes, een hoge lichtopbrengst hebben en voldoen aan elke Europese norm op het gebied van verlichting. Daarbij wordt vaak gekozen voor een koelere kleurtemperatuur, gezien een bevorderde concentratie en kleinere kans op ongelukken in verband worden gebracht met koud wit licht.

Directe verlichting voor beter zicht

In een magazijn is directe verlichting van groot belang. Directe verlichting zorgt voor helderheid en minimaliseert schaduwen, wat essentieel is voor het snel en nauwkeurig kunnen lezen van labels en het identificeren van producten. Het gebruik van lampen met een hoge stralingshoek, zoals led lampen of lijnarmaturen, kan helpen om een gelijkmatig lichtbeeld te creëren en schaduwen te minimaliseren. Daarbij zorgt koud wit licht voor een goede zichtbaarheid van details, zodat bijvoorbeeld labels en instructies goed gelezen en opgevolgd kunnen worden.

Energiezuinige verlichting voor lagere kosten

Het vervangen van oude, energieverslindende lampen door energiezuinige alternatieven kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Traditionele gloeilampen of TL-verlichting hebben vaak een hoog wattage en verbruiken veel energie. Door deze te vervangen door energiezuinige lampen, zoals led lampen, kan het energieverbruik aanzienlijk verminderd worden. Led lampen hebben niet alleen een lange levensduur, maar verbruiken ook tot 80% minder energie dan traditionele verlichtingssystemen.

Energiebesparingsplicht

De druk op bedrijfshalverlichting neemt toe, niet alleen in termen van productkwaliteit, maar ook op het gebied van duurzaamheid. De Wet Milieubeheer legt bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken de verplichting op om energiebesparende maatregelen te nemen, in overeenstemming met de Energiebesparingsplicht. Bovendien hebben verschillende partijen, waaronder bedrijven, overheden en NGO’s, in het Energieakkoord de ambitieuze doelstelling vastgesteld om in 2050 CO²-neutraal te worden.

Hoe kies je de juiste magazijnverlichting?

Bij het kiezen van magazijnverlichting zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Naast het type lampen en armaturen, is het ook belangrijk om te kijken naar de lichtopbrengst, kleurtemperatuur en kleurweergave-index (CRI). De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen en geeft aan hoeveel licht een lamp produceert. De kleurtemperatuur bepaalt de sfeer en het soort licht dat een lamp uitstraalt, variërend van warm wit tot koel wit. De kleurweergave-index (CRI) geeft aan hoe natuurgetrouw de kleuren worden weergegeven onder de lamp.

Robuuste led magazijnverlichting

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de behuizing van de armaturen. Magazijnen kunnen vaak stoffig of vochtig zijn, dus het is belangrijk om armaturen te kiezen die geschikt zijn voor dergelijke omstandigheden. Producten met een IP65-classificatie zijn water- en stofbestendig en kunnen goed presteren in deze omgevingen. Waterdichte armaturen zijn ook uitermate geschikt bij het realiseren van voldoende verlichting boven laaddocks.

De eisen aan led magazijnverlichting

In een magazijn is het belangrijk dat de led-armaturen voldoen aan bepaalde eisen. Er zijn vaak hoge plafonds, waar de juiste lamp zorgt voor helder verlichting en een hoge lichtopbrengst. Koud wit licht zorgt voor goed zicht op de werkplekken en in de magazijnen. In een grote ruimte worden vaak hoge eisen gesteld aan verlichtingsarmaturen. Zo moeten de energiekosten laag zijn, moet het licht een hoge lichtopbrengst hebben, ook in high-bay montages en moet de led armatuur de juiste kleurtemperatuur hebben.

tl-buis vervangen naar led

Led-magazijnverlichting van de toekomst

Tegenwoordig zijn organisaties steeds meer stappen vooruit aan het maken op het gebied van automatisering en duurzaamheid. Het is erg belangrijk dat de led magazijnverlichting in staat is om mee te bewegen met de wensen en eisen van de organisatie. Traditionele verlichting brandt altijd, zonder rekening te houden met bijvoorbeeld daglicht. Door slimme verlichting in te regelen volgens een gedegen lichtplan, zorgt de organisatie voor een flinke optimalisatie in energieverbruik, worden de medewerkers productiever en gaat de led-magazijnverlichting langer mee ten opzichte van reguliere verlichting.

Individuele sensoren op elke armatuur

Thorlux led-verlichtingsarmaturen voorzien van slimme SmartScan technologie zijn allemaal voorzien van een eigen sensor. Deze sensoren, welke ook geschikt zijn voor high-bay montage (tot 18 meter), monitoren continue de bezetting en de daglichtinval. Hierdoor kunnen de lampen zeer doelgericht aangestuurd worden, en krijgt de gebruiker uiterst gedetailleerde data over het energie- en ruimtegebruik binnen het magazijn of andere logistieke ruimte.

tl-buis vervangen naar led

Investeer in verduurzamen

Magazijnverlichting is van groot belang voor een efficiënte en veilige werkomgeving. Het kiezen van de juiste lampen, armaturen en verlichtingssystemen kan leiden tot betere zichtbaarheid, energiebesparing en kostenvermindering. Door te investeren in directe en energiezuinige verlichting, zoals led-panelen, lineaire armaturen en led high-bay, kunnen magazijnen profiteren van een verbeterde productiviteit, verhoogde veiligheid en lagere operationele kosten. Het gebruik van sensortechniek en lichtregeling kan de energie-efficiëntie verder verhogen en bijdragen aan een duurzame werkomgeving. Kortom, magazijnverlichting is een investering die zichzelf op meerdere vlakken terugverdient.

Lichtplan op maat voor de logistieke sector

Met het op maat gemaakt lichtplan houden we rekening met de verlichtingsbehoeften van specifieke werkgebieden (zoals laaddocks, koelhuizen, opslagruimtes, verkeersruimtes en stellingsruimtes). Verlichting moet ook hoge stellingen adequaat kunnen verlichten. Daarbij houden wij tijdens het opstellen van een lichtplan rekening met de specifieke wensen van de organisatie. Hierdoor heb je in elke ruimte het gewenste lichtniveau per werkgebied zonder onnodige energiekosten.

Kies voor een lichtplan van Thorlux

Thorlux maakt een lichtplan dat resulteert in een egaal lichtbeeld dat het risico op faalkosten minimaliseert. Ook is het mogelijk om het juiste verlichtingsniveau te bereiken met minder armaturen dan met armaturen met conventionele lichtbronnen. Led oplossingen van Thorlux combineren bovendien energiebesparing met energie efficiëntie door toepassing van slimme verlichtingssystemen. Je bespaart energie, verkleint de CO²-footprint en verlaagt de exploitatiekosten.

Veilig, comfortabel en productief

Magazijnverlichting speelt een cruciale rol in het creëren van een veilige, comfortabele en productieve werkomgeving. Door te investeren in kwalitatieve verlichting en rekening te houden met factoren zoals kleurtemperatuur en richting, kun je de voordelen voor jouw bedrijf maximaliseren. Met de juiste magazijnverlichting kunnen werknemers efficiënter werken en hun taken nauwkeuriger uitvoeren, wat resulteert in hogere opbrengst en kostenbesparingen op lange termijn.

Onze productfamilies

Benieuwd naar referenties uit de logistiek?

Benieuwd hoe slimme led magazijnverlichting wordt toegepast in jouw branche? Bekijk onze referenties op de referentiepagina. Per referentie kun je foto’s en/of video’s bekijken, welke armaturen er gekozen zijn en waarom.

Bram Dieltjes
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Bram

Veelgestelde vragen over led-verlichting in de logistiek

Goede verlichting in een magazijn verbetert de veiligheid en productiviteit van werknemers. Het helpt hen om obstakels te zien en items gemakkelijk te lokaliseren.

Led-verlichting wordt vaak beschouwd als de meest energiezuinige optie voor magazijnen. Het heeft een langere levensduur en verbruikt minder stroom dan traditionele lampen. Ondanks de vaak hogere eenmalige investering kunnen organisaties binnen de levensduur van de installatie fors besparen.

Het kiezen van verlichtingsoplossingen met een langere levensduur, zoals led-verlichting, kan helpen om onderhoudskosten te verminderen. Daarnaast kunnen verlichtingsbesturingssystemen helpen om energie te besparen en de levensduur van de lampen te verlengen.

Foto’s van het eindresultaat

Benieuwd naar andere referenties?

Voor iedere branche hebben wij de juiste oplossing voor noodverlichting.