Wat is lumen?

‘Lumen’ is de eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht dat afkomstig is van een armatuur. Het aantal lumen staat gelijk aan de lichtopbrengst van de armatuur, in tegenstelling tot watt. Daarmee wordt namelijk het energieverbruik in plaats van de lichtopbrengst gemeten. Lumen zegt wat over de lichtsterkte en watt dus over het opgenomen vermogen, het energieverbruik. In de tijd van de gloeilamp kon door het wattage de helderheid van de lamp worden ingeschat. Met de moderne led-verlichting kan dat niet meer, omdat ze zijn ontworpen om zo min mogelijk energie te verbruiken. Het aantal lumen van de led-lamp vertelt ons iets over de helderheid.

Stralingshoek

Voor lampen zijn er verschillende manier om licht uit te stralen. Een lamp in een spotvorm heeft een andere uitstraling dan een led-paneel. Dit heeft te maken met de stralingshoek. De stralingshoek verschilt per lamp en wordt ook wel de gradenbundel genoemd. De stralingshoek wordt uitgedrukt in graden. Hoe kleiner het aantal graden, hoe smaller de gradenbundel is. Bij een brede gradenbundel is het dus andersom. Hoe groter de hoeveelheid graden, hoe breder de gradenbundel.

Vergelijkingstabel lumen- watt

Om een idee te krijgen hoe de verhouding is tussen lumen en watt van de aloude gloeilamp een aantal voorbeelden in onderstaande tabel.

Wattage gloeilampLichtopbrengst (lm)
15 watt100 tot 150 lm
25 watt200 tot 300 lm
40 watt400 tot 500 lm
60 watt700 tot 800 lm
75 watt900 tot 1000 lm
100 wattMeer dan 1300 lm

Dit zijn eenheden die vooral gebruikt worden in de particuliere omgeving. Als het om industriële omgevingen gaat dan is het aantal lumen van een armatuur soms wel het tienvoudige. Thorlux heeft armaturen met een lumen output van meer dan 50.000 lumen. Een voorbeeld hiervan is de Visio.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.