Daglicht en de Arbowet

De Arbowet in Nederland bevat richtlijnen met betrekking tot de werkomgeving en de gezondheid en veiligheid van werknemers. In deze wet staat daglicht op de werkvloer omschreven onder artikel 6.3. Daglicht en kunstlicht. Hoewel dit artikel specifieke voorschriften bevat over zaken zoals verlichting en binnenklimaat, zijn er geen bindende bepalingen die zich uitsluitend richten op daglicht op de werkvloer. Er wordt voorgeschreven dat er, voor zover mogelijk, voldoende daglicht op de werkvloer moet zijn. De wet is echter wel gericht op het waarborgen van een gezonde en veilige werkomgeving, wat indirect ook van invloed kan zijn op de hoeveelheid daglicht op de werkvloer.

Voldoende verlicht

In de Arbowet worden werkgevers verplicht gesteld om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, waaronder het voorkomen van gezondheidsklachten en het bevorderen van het welzijn van werknemers. Dit omvat ook de verplichting om te zorgen voor voldoende verlichting op de werkplek, zodat werknemers hun werk veilig en gezond kunnen uitvoeren. Het opstellen van een professioneel lichtplan is hierbij een zeer goed uitgangspunt.

Potentieel probleem

Als het gebrek aan daglicht op de werkvloer een potentieel probleem vormt voor de gezondheid en het welzijn van werknemers, kan het in strijd zijn met de Arbowet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de werkomgeving voldoet aan de geldende normen en richtlijnen met betrekking tot verlichting, waaronder kunstmatige verlichting om voldoende lichtniveaus te handhaven.

Verlichting met daglichtregeling

Hoewel er geen specifieke voorschriften zijn met betrekking tot daglicht, wordt het belang van natuurlijk licht erkend als een factor die bijdraagt aan het welzijn van werknemers. Het kan dus nuttig zijn voor werkgevers om te overwegen hoe ze voldoende daglicht kunnen bieden op de werkvloer, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende ramen en het gebruik van glazen wanden om natuurlijk licht binnen te laten. Op plaatsen waar natuurlijk daglicht niet vanzelfsprekend is, kan slimme verlichting met daglichtregeling een uitkomst bieden. Zo voldoet de werkplek toch aan de eisen van de Arbowet.

Colouractive lighting

Indien er weinig of geen daglichtinval is in bijvoorbeeld een kantoorruimte, studieruimte, werkruimte of magazijn? Dan kan de keuze gemaakt worden voor verlichting met daglichtregeling. Thorlux levert armaturen voorzien van Colouractive. Deze slimme verlichtingsarmaturen volgen het daglicht door de kleurtemperatuur aan te passen aan het moment van de dag. Bekijk voor meer informatie over slimme verlichtingsarmaturen met Colouractive de informatiepagina.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.

Kennis

ATEX verwijst naar een Europese richtlijn die zich richt op de beveiliging tegen explosieve atmosferen in verschillende omgevingen.