Wat is Human Centric Lighting (HCL)?

Human Centric Lighting (mensgeoriënteerde of biodynamische verlichting) is een holistische manier van kijken naar de invloed van licht op de mens. Mensen beschikken over een biologische klok die fysiologische processen, zoals metabolisme, prikkelopvangst en hormonale werking, aanstuurt. Wanneer deze biologische klok verstoort wordt door bijvoorbeeld te weinig licht, zullen de fysiologische processen negatief beïnvloed worden. Denk hierbij aan te weinig slaap of concentratieproblemen. Kunstlicht kan hier een oplossing in bieden. Het kunstlicht kan namelijk het natuurlijke ritme van daglicht buiten nabootsen.

Voordelen Human Centric Lighting

 • Daglicht kan nagebootst worden door aanpassen van kleurtemperatuur;
 • Minder negatieve invloeden op fysiologische processen;
 • Verhoogd welzijn en beter dag- en nachtritme;
 • Wordt voornamelijk toegepast in de zorg;
 • Verbeterde veiligheid;
 • Minder ziekteverzuim;
 • Zeer energiezuinig;
 • Aanpasbare lichtwarmte;
 • Verhoogde productiviteit;
 • Kan gecombineerd worden met een intelligent lichtregelsysteem;
 • Standaard is led niet dimbaar, maar in combinatie met onze armaturen is dit wel mogelijk.

ColourActive folder aanvragen

Meer weten over ColourActive?

SmartScan

SmartScan lichtregelsysteem

SmartScan is een revolutionair draadloos systeem dat het mogelijk maakt alle verlichting online en centraal te sturen en monitoren.

Human Centric Lighting met ColourActive van Thorlux

Geen goede verlichting is een bekend probleem binnen veel gebouwen. Thorlux vliegt dit hedendaagse maatschappelijke probleem aan met het ColourActive slimme verlichtingssysteem. Dit innovatieve verlichtingssysteem maakt gebruik van moderne led-technologie om zo de natuurlijke dag- en nachtcyclus na te bootsen. Het doel is het verbeteren van het persoonlijk welzijn, de gezondheid en de gesteldheid van de mensen die in het gebouw verblijven.

Het ColourActive systeem kan aangestuurd worden door het SmartScan monitoringssysteem. Zo kan ColourActive meegenomen worden in een duurzaam en innovatief lichtplan. Naast het aansturen via SmartScan kunnen deze lichtunits ook aangestuurd worden via smartphone apps en door een touchpaneel aan de muur. De printplaat stuurt niet één, maar twee high performance led-lampen aan. Deze twee lampen hebben verschillende kleurtemperaturen (3000K en 6500K). Door slimme aansturing produceert deze vorm van verlichting elke mogelijke kleurtemperatuur tussen de 3000K en 6500K. Een integraal koellichaam maakt dit een zeer efficiënte lichtoplossing.

Een groot bijkomend voordeel is dat het systeem per uur ingesteld kan worden. Door elke paar minuten de armaturen bij te sturen, lopen de verschillende kleurtemperaturen vloeiend in elkaar over. Naast de standaard dag- en nachtcyclus is dit systeem volledig naar wens in te stellen. Het systeem is verkrijgbaar als automatisch, handmatig of een combinatie van de twee. Ook heeft u de keuze om de lichtunits aan te schaffen als SmartScan of niet-smart units.

Altijd voldoende licht met ColourActive

Om te garanderen dat overal in het gebouw voldoende licht brandt zullen onze specialisten zich verdiepen in jouw wensen en mogelijkheden. Een lichtmeting op locatie zorgt voor een goed overzicht van de situatie. Vervolgens zal er een gedetailleerd lichtplan opgesteld worden, geheel gepersonaliseerd op jouw situatie.

Benieuwd hoe een ColourActive verlichtingssysteem aan de gezondheid, het werkgeluk en de productiviteit van jouw medewerkers, patiënten of leerlingen kan bijdragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag een gratis lichtplan aan.

Voldoet jouw organisatie aan de Energiebesparingsplicht?

Vanaf 2023 moeten alle bedrijfsgebouwen voldoen aan de Energiebesparingsplicht. Wanneer uw organisatie voldoet aan de eisen van de Energiebesparingsplicht bespaart u tot wel 85% op energiekosten. De Energiebesparingsplicht verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Deze energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) gebruiken.

Heeft jouw organisatie recht op een subsidieregeling?

Omdat verduurzaming van gebouwen dé sleutel is naar een CO²- en energieneutrale toekomst helpt de overheid een handje mee. Er zijn verschillende mogelijkheden om subsidie te krijgen voor ondernemers. We hebben er twee uitgewerkt in een whitepaper. Download hier het whitepaper.

Lichtplan voor Human Centric Lighting aanvragen?

Onze inbouw-, opbouw- en pendelarmaturen voldoen geheel aan de eisen van goede verlichting voor gebouwen. Benieuwd hoe Human Centric Lighting kan bijdragen aan een verbetering van de fysiologisch processen van jouw medewerkers, patiënten of leerlingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een lichtplan op maat.

Quickscan aanvragen

Wil je weten of ColourActive iets is voor in jouw gebouw? Vraag een gratis Quickscan aan. We komen bij je op locatie en vertellen je precies wat wij voor jou kunnen betekenen.

Bekijk ons assortiment

Neem een kijkje in ons productassortiment om de mogelijkheden te ontdekken.

Benieuwd naar referenties uit de industrie?

Benieuwd hoe slimme led-industrieverlichting wordt toegepast in jouw branche? Bekijk onze referenties op de referentiepagina. Per referentie kun je foto’s en/of video’s bekijken, welke armaturen er gekozen zijn en waarom.

Bram Dieltjes
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Bram