Wat is ATEX?

ATEX verwijst naar een Europese richtlijn die zich richt op de beveiliging tegen explosieve atmosferen in industriële omgevingen, zoals de chemische, petrochemische, en farmaceutische sectoren. Deze richtlijn is afgeleid van de termen “ATmosphères EXplosibles.” Binnen de ATEX-richtlijnen zijn er specifieke classificaties voor zones waar explosiegevaar kan voorkomen. Het is van cruciaal belang dat verlichting in deze zones voldoet aan de ATEX-normen, waarbij het ontwerp en de constructie zorgvuldig zijn afgestemd op de specifieke vereisten om het risico op ontsteking te minimaliseren. Het gebruik van ATEX-gecertificeerde verlichting draagt significant bij aan het waarborgen van een veilige werkomgeving en het voorkomen van potentieel gevaarlijke situaties in gebieden met explosiegevaar.

Verschillende zones

De ATEX-zones classificeren omgevingen op basis van het risico op het voorkomen van explosieve atmosferen. Hier zijn de beschrijvingen van ATEX Zone 0 & 20, Zone 1 & 21, en Zone 2 & 22:

 1. ATEX Zone 0 & 20 (gevaar bestaat meer dan 10% van de tijd):
  • Zone 0: Dit is een omgeving waarin een explosieve atmosfeer continu, langdurig of frequent aanwezig is. Het risico op een explosie is constant aanwezig.
  • Zone 20: Dit is van toepassing op gebieden waar explosieve stoffen in de vorm van stof voortdurend, langdurig of regelmatig aanwezig zijn.
 2. ATEX Zone 1 & 21 (gevaar bestaat tussen 0.1% en 10% van de tijd):
  • Zone 1: In deze zone bestaat het risico op een explosieve atmosfeer tijdens normaal bedrijf, maar het komt waarschijnlijk niet vaak voor en blijft doorgaans van korte duur.
  • Zone 21: Hier is het risico gerelateerd aan de aanwezigheid van explosief stof tijdens normaal bedrijf, maar het blijft meestal beperkt tot korte perioden.
 3. ATEX Zone 2 & 22 (gevaar bestaat minder dan 0.1% van de tijd):
  • Zone 2: Explosieve atmosferen zijn in deze zone niet te verwachten tijdens normaal bedrijf, en als ze zich voordoen, zullen ze waarschijnlijk kortdurend zijn.
  • Zone 22: In deze omgeving zijn explosieve stoffen in de vorm van stof niet te verwachten tijdens normaal bedrijf. Als ze toch voorkomen, zal het waarschijnlijk van korte duur zijn.

De classificatie van ATEX-zones is van groot belang bij het ontwerpen en selecteren van apparatuur, zoals verlichting, om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de specifieke veiligheidsnormen die gelden voor de betreffende explosiegevaarlijke zone. Thorlux biedt lichtoplossingen voor ATEX Zone 2 en 22.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.