Waarom is een lichtplan belangrijk?

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor jouw bedrijf. Verlichting die past bij de werkzaamheden die in de betreffende ruimtes worden verricht. Met een lichtplan zorgen we ervoor dat de verlichting binnen de ruimte op een goede manier wordt verdeeld. Met zo’n plan weet jij als bedrijf én de installateur precies welke verlichting waar toegepast dient te worden. Daarbij houden we natuurlijk minimaal de voorgeschreven normen aan die gelden bij uw ruimte. Op basis van dit lichtplan kan alle verlichting op de juiste manier én op de juiste locatie worden gerealiseerd.

Wet- en regelgeving

Het is bewezen dat goed licht een bepalende factor is op het welzijn van mensen en het prettig kunnen werken. Ook speelt licht een belangrijke rol in het goed kunnen uitvoeren van een functie. Vooral als er precies gewerkt moet worden, moeten medewerkers geen hinder ervaren van de lichtoplossing. Hinder door verblinding, van flikkerende lichten, tegenlicht en schaduwvorming zijn het meest voorkomend. Daarnaast moet de verlichting in een gebouw voldoen aan wet- en regelgeving. Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor goede werkplek verlichting. In artikel 6.3 van het Arbobesluit staat o.a. dat arbeidsplaatsen zodanig verlicht moeten zijn dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Je kunt de NEN-EN 12464-1 norm gebruiken als basis voor het lichtplan. In de NEN-EN 12464-1 normering wordt rekening gehouden met de verlichtingssterkte, de mate van verblinding (UGR) en de kleurweergave Ra.

Meer weten over de voordelen van een lichtplan? Download dan hier de whitepaper ‘het belang van een goed lichtplan’.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Kennis

ATEX verwijst naar een Europese richtlijn die zich richt op de beveiliging tegen explosieve atmosferen in verschillende omgevingen.