Industriële verlichting

Industriële verlichting: Verbeter de werkomgeving en efficiëntie met de juiste verlichting

Het belang van goede verlichting in industriële werkomgevingen wordt vaak onderschat. Vaak wordt er meer aandacht besteed aan andere aspecten van productiviteit, zoals machines en processen. Echter, de juiste industriële verlichting kan een aanzienlijke impact hebben op zowel de werkomgeving als de efficiëntie van het personeel. In dit artikel zullen we de voordelen bespreken van het investeren in kwalitatieve industriële verlichting, evenals enkele tips voor het kiezen van de juiste verlichting voor jouw bedrijf.

Led-verlichting voor de industrie

De industrie is een erg breed spectrum: van productie- en assemblage gebieden tot zware industrie in vuile, warme en vochtige omgevingen. Daarom moeten er geschikte armaturen worden gekozen om de omgevingsomstandigheden te weerstaan. Led-verlichting kan hier de oplossing in bieden. Overal ter wereld wordt led-verlichting gebruikt in de industrie.

Vrijblijvend lichtadvies

Benieuwd hoe de juiste industrieverlichting kan bijdragen aan een besparing van 85% op jouw energiekosten? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag vrijblijvend langs op locatie om samen de mogelijkheden te bekijken.

Human Centric Lighting

E-book: geld verdienen met industriële led-verlichting.

In onze gratis e-book laten wij zien dat de stap naar slimme verlichting zeer gunstig kan zijn.

SmartScan

SmartScan lichtregelsysteem

SmartScan is een revolutionair draadloos systeem dat het mogelijk maakt alle verlichting online en centraal te sturen en monitoren.

Wat heb ik aan goede industriële verlichtingssystemen?

In de praktijk heeft licht een grote impact op de werkzaamheden en processen in fabrieken, magazijnen en andere industriële toepassingen. Goede industriële led-verlichting zorgt voor:

 • Een veilige en comfortabele werkomgeving
  Goede verlichting in industriële ruimtes draagt bij aan de veiligheid en het comfort van de medewerkers. Door voldoende licht te hebben in werkgebieden kunnen werknemers beter zien waar ze mee bezig zijn, waardoor ze minder snel fouten maken en ongelukken verminderen. Daarnaast kan verlichting ook bijdragen aan het verminderen van oogvermoeidheid, wat de alertheid en concentratie verhoogt.
 • Verhoogde output en efficiëntie
  Naast het creëren van een veilige en comfortabele werkomgeving, kan de juiste industriële verlichting ook de output en efficiëntie van werknemers verbeteren. Goede led verlichting maakt het gemakkelijker om taken uit te voeren en details waar te nemen, waardoor fouten worden verminderd en de productiviteit wordt verhoogd.
 • Grip op energieverbruik
  In fabrieken en op productielocaties biedt led met slimme aansturing vaak veel mogelijkheden om energie te besparen. De armaturen zijn geschikt voor grote ruimtes en werken ook op een hoog plafond. Zelfs op grote hoogte is de lichtopbrengst bij led armaturen nog hoog. Daarbij zijn de led armaturen individueel voorzien van een bewegingssensor en dimmen deze terug als er voldoende licht aanwezig is.
 • Lage exploitatie- en onderhoudskosten
  Het automatisch terugdimmen van de led lampen samen met de eigen ontwikkelde led-technologie zorgen samen voor een zeer lange levensduur. Daarbij zijn de meeste Thorlux armaturen voorzien van LUX Guard, een gepatenteerde beschermings techologie die zorgt voor een optimalisatie in operationele levensduur. Hierdoor gaan armaturen vaak veel langer mee dan de beloofde branduren.

Download het whitepaper over de Energiebesparingsplicht

De noodzaak om energie te besparen is dus hoog. Wil je precies weten hoe het zit? Download de whitepaper Energiebesparingsplicht. Met de juiste led-verlichting kunnen we met minder armaturen het juiste verlichtingsniveau aanbrengen. Dat kan leiden tot een energiebesparing tot 85%!

De voordelen van SmartScan led-industrieverlichting: 

 • Continue monitoring zorgt voor betrouwbare lichtoutput;
 • Lagere operationele kosten door minder en efficiënter onderhoud;
 • Per ruimte en situatie programmeerbaar op daglicht, aan- en afwezigheid en lichtwarmte;
 • Autonoom werkend lichtregelsysteem, geen schakelaars op de wand nodig;
 • Draadloos koppelbaar, geen extra bekabeling nodig (230 V only);
 • Alle armaturen zijn voorzien van eigen sensoren, 100% detectie, monitoring via gateway, inclusief noodverlichtingsrapportage;
 • Draagt bij aan veilig werken door optimale lichtopbrengst, altijd minimaal de juiste hoeveelheid licht op werkvlak aanwezig;
 • Energiebesparing door individueel terugdimmen van lichtoutput per armatuur.

Waar let je op bij de aanschaf van industriële verlichting?

 Bij het kiezen van licht in industriële ruimtes is de kleurtemperatuur een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Een hogere kleurtemperatuur (zoals 5000-6500K) bootst natuurlijk daglicht na en kan de alertheid en concentratie bevorderen. Aan de andere kant kan een lagere kleurtemperatuur (zoals 3000-4000K) zorgen voor een meer ontspannen sfeer, wat nuttig kan zijn in werkgebieden waar precisiewerk essentieel is.

Doelgerichte lichtbron

Daarnaast is het belangrijk om het licht op de juiste gebieden te richten. Het kiezen van een armatuur met verstelbare lichthoeken kan helpen om de verlichting te optimaliseren en schaduwen te verminderen. Door het licht gericht te plaatsen op werkvlakken en machines, kunnen werknemers efficiënter werken en hun taken nauwkeuriger uitvoeren.

Eisen aan industriële lampen

In de industriële wordt er vaak veel gevraagd van de led lampen die gebruikt worden. Nog niet iedereen is goed op de hoogte van de voordelen van led lampen ten opzichte van conventionele verlichting. De hoge lichtopbrengst zorgt voor het borgen van het juiste lichtbeeld in ruimtes waar verlichting nodig is. Daarbij zijn led lampen vaak zeer geschikt voor gebruik in koude, warme en vochtige ruimtes. Indien vereist zijn sommige verlichtingsarmaturen zelfs volledig waterdicht en verkrijgbaar met een hoge slagvastheid.

Kostenbesparing met energiezuinige industriële led-verlichting

Investeringen in energiezuinige industriële verlichting gaan verder dan alleen het creëren van een betere werkomgeving en het bevorderen van productiviteit; ze kunnen ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. De overstap naar led-verlichting, bekend om zijn energie-efficiëntie en langere levensduur vergeleken met traditionele gloeilampen, is een strategische keuze. Deze overstap resulteert niet alleen in verlaagde energiekosten, maar vermindert ook de frequentie van lampvervanging.

Energiebesparingsplicht

De druk op bedrijfshalverlichting neemt toe, niet alleen in termen van productkwaliteit, maar ook op het gebied van duurzaamheid. De Wet Milieubeheer legt bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken de verplichting op om energiebesparende maatregelen te nemen, in overeenstemming met de Energiebesparingsplicht. Bovendien hebben verschillende partijen, waaronder bedrijven, overheden en NGO’s, in het Energieakkoord de ambitieuze doelstelling vastgesteld om in 2050 CO²-neutraal te worden.

Toekomstbestendig licht

Het implementeren van energiezuinige led-verlichting wordt zo niet alleen een kostenefficiënte keuze, maar ook een essentiële stap in de richting van duurzaamheid en het behalen van deze collectieve doelstellingen. Daarbij zorgt de steeds verder ontwikkelde technologie voor steeds hogere energiebesparingen.

Kies voor een lichtplan van Thorlux

Thorlux maakt een lichtplan dat resulteert in een egaal lichtbeeld dat het risico op faalkosten minimaliseert. Ook is het mogelijk om het juiste verlichtingsniveau te bereiken met minder armaturen dan met armaturen met conventionele lichtbronnen. Led oplossingen van Thorlux combineren bovendien energiebesparing met energie efficiëntie door toepassing van slimme verlichtingssystemen. Je bespaart energie, verkleint de CO²-footprint en verlaagt de exploitatiekosten.

Lichtplan op maat voor industriële verlichting

Met het op maat gemaakt lichtplan houden we rekening met de verlichtingsbehoeften van specifieke werkgebieden (zoals assemblagelijnen, machinewerkplaatsen, hoge plafonds enz.). Boven werkbanken of op en zelfs in machines is een hoger verlichtingsniveau of een betere kwaliteit kleurweergave vereist. Hierdoor heb je in elke ruimte het gewenste lichtniveau per werkgebied zonder onnodige energiekosten.

Veilig, comfortabel en productief

Industriële verlichting speelt een cruciale rol in het creëren van een veilige, comfortabele en productieve werkomgeving. Door te investeren in kwalitatieve verlichting en rekening te houden met factoren zoals kleurtemperatuur en richting, kun je de voordelen voor uw bedrijf maximaliseren. Met de juiste industriële verlichting kunnen werknemers efficiënter werken en hun taken nauwkeuriger uitvoeren, wat resulteert in hogere opbrengst en kostenbesparingen op lange termijn.

Onze productfamilies

Benieuwd naar referenties uit de industrie?

Benieuwd hoe slimme led-industrieverlichting wordt toegepast in jouw branche? Bekijk onze referenties op de referentiepagina. Per referentie kun je foto’s en/of video’s bekijken, welke armaturen er gekozen zijn en waarom.

Bram Dieltjes
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Bram

Veelgestelde vragen over industriële led-verlichting

Voor industriële werkomgevingen wordt meestal een armatuur met een temperatuur van 4000K aanbevolen, omdat dit de alertheid bevordert.

Led-verlichting wordt beschouwd als de meest energiezuinige optie voor toepassingen in de industrie dankzij de lagere bedrijfskosten (energieverbruik en onderhoud/exploitatie) en de langere levensduur.

Je kunt de verlichting in uw industriële ruimte optimaliseren door armaturen te kiezen met verstelbare lichthoeken en deze te richten op de juiste gebieden zoals werkvlakken en machines.