Wat is kelvin?

De kleurtemperatuur van verlichting wordt uitgedrukt in de eenheid kelvin (K). De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Dit is niet de letterlijke warmte van de lamp, maar of het licht warm of koud oogt. Wit licht oogt koud en geel licht oogt warm. Hoe hoger het aantal kelvin, hoe koeler of witter het licht er uit ziet. En andersom geldt voor warm licht dus hoe lager het aantal kelvin hoe warmer of geler het licht oogt.

Aantal kelvin per lichtbron

Om het verschil in het aantal kelvin goed te snappen is het vergelijk tussen het aantal Kelvin van daglicht en een gloeilamp heel duidelijk. Daglicht heeft een kleurtemperatuur tussen de 5500 en 7000 kelvin, een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 2700.

Hoe bepaalt je het aantal kelvin per ruimte?

Voor het verlichten van een werkplek is het aan te raden om rekening te houden met daglicht. Het nabootsen van de kleurtemperatuur van het daglicht wordt door de meeste medewerkers als prettig ervaren. Voor een kantoorruimte adviseren wij verlichting met een kleurtemperatuur rond de 4000 kelvin. Voor een productieomgeving wordt er vaak gekozen 5000 kelvin of soms nog hoger omdat in deze omgevingen mensen alert en precies moeten kunnen werken.

Thorlux kleurovergang
Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over ColourActive?

De ColourActive techniek maakt gebruik van moderne led-technologie om zo de natuurlijke dag- en nachtcyclus na te bootsen.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.