Wat is UGR-waarde?

UGR staat voor Unified Glare Rating, wat de mate van verblinding meet die wordt veroorzaakt door verlichting. De UGR-waarde is een belangrijke factor bij het creëren van een veilige en comfortabele werkomgeving. Het verwijst naar de mate waarin verblinding wordt ervaren door mensen die zich in de verlichte ruimte bevinden. Er zijn normeringen vastgesteld voor de UGR-waarde, zoals de Europese norm NEN-EN-12464-1. Deze normering beschrijft de aanbevolen verlichtingssterktes en eisen voor verlichtingssystemen in verschillende werkruimtes en omgevingen.

Wanneer je een verlichtingssysteem ontwerpt, is het belangrijk om rekening te houden met de NEN-EN-12464-1 normering. Dit zorgt ervoor dat het verlichtingssysteem voldoet aan de eisen voor visueel comfort en veiligheid van werknemers. Een goede UGR-waarde is een belangrijke factor om te voldoen aan deze normering en het creëren van een veilige en comfortabele werkomgeving. Een verlichtingssysteem met de juiste UGR-waarde kan de productiviteit van werknemers verhogen en vermoeidheid en fouten voorkomen.

Verschillende normeringen waaraan UGR-waarde moet voldoen:

  • UGR < 16: Dit wordt beschouwd als een lage verblinding en wordt aanbevolen voor taken die een hoge mate van concentratie vereisen, zoals lezen en schrijven.
  • UGR < 19: Dit is geschikt voor algemeen gebruik op kantoren en in andere werkruimtes waarbij comfort van belang is.
  • UGR < 22: Dit wordt aanbevolen voor werkruimtes waarbij de visuele taak niet hoog is, zoals gangen en opslagruimtes.

Een lage UGR-waarde betekent dat er weinig verblinding is en de verlichting als comfortabel wordt ervaren. Een hoge UGR-waarde betekent dat er veel verblinding is en kan leiden tot ongemak en zelfs vermoeidheid en hoofdpijn.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.