Wat is lux?

Lux is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak. Lux wordt gebruikt om de hoeveelheid licht per vierkante uit te drukken. 1 lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. De lichtsterkte uitdrukken in de hoeveelheid lux geeft een meer betrouwbaar beeld dan het uitdrukken in lumen. Het gaat om hoeveel licht er wordt ervaren per ruimte. Een voorbeeld om dit uit te leggen is dat een lamp in een kleinere ruimte, bijvoorbeeld een kantoor, meer licht “geeft” dan dezelfde lamp in een grotere ruimte, bijvoorbeeld een kantine. De lamp geeft niet letterlijk meer licht, zo wordt dit ervaren door het verschil in de grootte van de ruimte.

Hoeveel lux per ruimte

Door de Europese Unie zijn er normen gesteld aan de luxwaarden voor werkplekverlichting. Deze staan beschreven in de NEN-EN 12464-1. Dit is de norm voor verlichting. Er wordt ook veelal aangegeven of de luxwaarde op de vloer geldt of bijvoorbeeld op de balie van de receptie!

OmgevingAantal lux
Werkplek500
Vergaderruimte500
Gang100
Receptie300
Archief200
Kantine200
OmgevingAantal lux
Opslag- en voorraad150
Expeditie en verpakkingsruimte300
Metaalbewerking300
Gangpad100
Precisie assemblage (bc PCB’s)1000
Laboratorium500
OmgevingAantal lux
Gymnastieklokaal300
Klaslokaal500
Collegezaal500
Praktijklokaal750
Toilet200
Tekenlokaal750
Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.