Wat is een lichtplan?

Een lichtplan is een 3D weergave van de verlichtingsarmaturen in een ruimte. Voor het maken van een lichtplan gebruiken wij het programma Dialux. Dit is een software programma waarmee we lichtontwerpen voor jou maken. Het programma berekent volgens de norm en laat in een 3D weergave zien wat het verlichtingseffect is van een gekozen armatuur in de specifieke ruimte. Het programma stelt ons in staat om in elke soort ruimte het meest optimale lichtbeeld te realiseren. Bij het opstellen van een lichtplan spelen de volgende factoren een belangrijke rol:

  • Wat zijn de afmetingen van de ruimte?
  • Wat is de hoogte van de ruimte?
  • Hoe is de inval van daglicht, is dat vanuit ramen of zitten er ook lichtstraten?
  • Wat is de functie van de ruimte en hoeveel licht is daarvoor nodig?
  • Hoe wordt het licht gereflecteerd door vloeren, plafond en muren en eventueel andere objecten?

Lichtberekening

Naast een lichtplan kan er ook een lichtberekening gemaakt worden. Deze berekening geeft inzicht of het lichtontwerp het gewenste resultaat oplevert en of het plan aan de gestelde eisen (vaak de norm NEN-EN 12464-1) of richtlijnen voldoet. De keuzes voor specifieke verlichtingsarmaturen, op specifieke plaatsen in de ruimte moeten het juiste lichtniveau en lichtbeeld geven. Het grote voordeel hiervan is dat in het programma dan al inzichtelijk wordt of er ergens onvoldoende licht of misschien wel te veel licht is. Er zijn verschillende manieren om de lichtberekening te visualiseren. Er kan gekozen worden voor een tabel met cijfers (lux waarden op een specifieke positie), een plattegrond met isolijnen, een visualisatie met pseudokleuren of een realistische 3D rendering van het eindresultaat.

Meer weten over de voordelen van een lichtplan? Download dan hier de whitepaper ‘het belang van een goed lichtplan’.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.