Tl-verlichting straks niet meer leverbaar
Tl-verlichting straks niet meer leverbaar: versneld overstappen naar duurzame led-verlichting
Elke organisaties moet meer energiezuinige keuzes maken. De overheid stimuleert dit door verschillende subsidieregelingen, maar er zit ook een verplichtend karakter aan. De Energiebesparingsplicht geldt nagenoeg voor elk bedrijf. De Erkende Maatregelen die daar in staan benoemd moeten worden opgevolgd. Een ander middel van de overheid om bedrijven te helpen energiezuinige keuzes te maken is door o.a. het uitfaseren van niet- energiezuinige verlichting. De uitfasering van niet- energiezuinige verlichting is begonnen in 2012, toen hebben we afscheid moeten nemen van de gloeilamp. Op 1 september 2018 verdween de halogeenlamp uit de schappen.
Toch niet zo duurzaam
Opvolgers van de gloeilamp, de tl-buizen, spaarlampen en halogeenlampen werden gezien als energiebesparende lampen. In de praktijk bleek dit tegen te vallen. Ze waren niet zo duurzaam als eerst werd gedacht. In 2016 startte de uitfasering van de halogeenlamp en nu worden alle voorbereidingen getroffen om afscheid te gaan nemen van fluorescentieverlichting, de tl- en pl-lampen. Dit wordt al een paar jaar geroepen: minister Wiebes heeft in 2019 de maatregelen al aangescherpt en geroepen dat per september 2021 de tl-buizen uitgefaseerd zouden worden. Dit heeft wat langer geduurd, maar de productie (en import) van de conventionele tl-lamp stopt vanaf augustus 2023 echt.
Tl- verlichting niet meer leverbaar en nu?
Als je nu nog tl-verlichting in je gebouw hebt, dan heeft de uitfasering effect op hoe lang je nog gebruik kunt maken van tl-verlichting. De regelgeving verbiedt (nog) niet dat je tl-verlichting in bezit heeft en gebruikt. Het betekent dat er geen nieuwe tl-lampen meer worden gemaakt. Bestaande voorraden mogen nog wel verkocht worden. Je kunt dus nog wel een tijdje gebruik maken van je tl-verlichting, alleen is het de vraag of dit verstandig. De Energiewet verplicht bedrijven, die meer dan 50.000 kwH per jaar gebruiken om energiebesparende maatregelen te treffen. Het vervangen van tl-verlichting voor led-verlichting valt hier ook onder.
Welke opties zijn er?
Er kan gekozen worden voor een retrofit oplossing. De tl-buizen kunnen vervangen worden door led tl-buizen, al moeten hier de armaturen wel voor worden aangepast. Dit is een veel gekozen optie, omdat de kosten lager zijn dan het volledig vernieuwen van de armatuur. Toch zitten hier wel haken en ogen aan. De aanpassing van het armatuur moet formeel gezien voldoen aan de Europese richtlijnen. Dat betekent dat aangepaste technische instructies moeten worden opgesteld en het armatuur opnieuw moet worden gekeurd op basis waarvan een nieuwe CE-markering kan worden verleend. Andere aandachtspunten zijn dat de lichtverdeling en intensiteit van een led tl-buis heel anders is. Dit kan een aanzienlijke invloed hebben op het comfort van medewerkers. In de praktijk zien we ook vaak dat één op één vervangen geen optimale situatie oplevert. De beste oplossing is om een nieuw lichtplan te laten maken. Met dit plan kunt u het beste lichtbeeld realiseren voor jouw medewerkers, aanzienlijk besparen op de energiekosten en in veel gevallen heb je minder armaturen nodig. Een win-win-win situatie dus.
Weten wat de toegevoegde waarde is van een goed lichtplan?
Download het kennisdocument ‘Het belang van een goed lichtplan’