De rol van slim aangestuurde verlichting in een GACS

8 juli 2025

Slimme led-verlichting in een GACS: onmisbare schakel in een toekomstbestendig gebouw

Vanaf 2026 wordt het voor veel utiliteitsgebouwen verplicht om te beschikken over een GACS: een Gebouw Automatisering en Control Systeem dat comfort en energiegebruik centraal monitort en aanstuurt. Deze eis komt voort uit de Europese EPBD-richtlijn en is bedoeld om gebouwen energiezuiniger, flexibeler en toekomstbestendiger te maken.

Hoewel het type verlichting niet expliciet als verplichte component in een GACS wordt genoemd (bekijk voor de meest actuele informatie de website van de RVO), kan het wel degelijk een grote rol spelen in het optimaliseren van energieprestaties, gebruikscomfort en slimme gebouwfuncties. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van slimme led-verlichting met geïntegreerde draadloze technologieën, zoals het SmartScan systeem. Hiermee voldoe je meteen aan de gestelde eisen op het gebied van aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling, maar het systeem biedt de gebruiker nog veel meer voordelen.

SmartScan_in_GACS_2

De voordelen van monitoring in een GACS

Slimme verlichting is in feite de verbindende factor tussen energiebeheer en gebouwgebruik. Moderne led-armaturen zijn niet alleen zuinig in verbruik, maar kunnen ook worden uitgerust met sensoren en draadloze communicatiemodules die real-time informatie verstrekken over gebruik, status en onderhoudsbehoefte.

Door deze gegevens te koppelen aan het GACS, ontstaat er een dynamisch systeem waarin verlichting automatisch reageert op:

  • Aanwezigheid
  • Daglicht
  • Tijdsinstellingen
  • Specifieke scenario’s

Bovendien dragen deze systemen bij aan voorspellend onderhoud en een beter inzicht in het werkelijk energiegebruik op ruimte- of zelfs armatuurniveau.

Waarom kiezen voor een draadloos systeem als SmartScan?

Een goed voorbeeld van zo’n slimme oplossing is het SmartScan-systeem van Thorlux. Dit draadloze beheersysteem maakt het mogelijk om verlichtingsarmaturen op afstand te beheren en monitoren, zonder dat er extra bekabeling of ingrijpende verbouwingen nodig zijn. SmartScan werkt via een mesh-netwerk waarin armaturen onderling communiceren en statusinformatie delen met een beveiligd online portaal. De beheerder heeft via dit platform inzicht in de actuele werking, energieprestaties en andere data die de sensoren en de randapparatuur verzamelen. Bovendien verzorgt het systeem automatische meldingen bij storingen of afwijkingen.

De rol van SmartScan in een GACS

Wat SmartScan extra krachtig maakt, is de mogelijkheid om via API te koppelen met andere gebouwbeheersystemen. Hierdoor is integratie in een breder GACS niet alleen mogelijk, maar ook efficiënt en toekomstgericht. Verlichting wordt op die manier een actieve databron binnen het gebouw, die bijdraagt aan slimme sturing, comfortscenario’s en energieoptimalisatie, zonder de noodzaak voor dure aanpassingen in de bestaande infrastructuur en het aanleggen van geheel nieuwe bekabeling of systemen.

ISO27001_1200x900

Lees alles over slim energie besparen in onze gratis SmartScan brochure.

Download de brochure

Download SmartScan brochure

Moderne led is meer dan alleen verlichting

In de praktijk blijkt bovendien dat de installatie van slimme verlichting met draadloze monitoring niet alleen voordelen oplevert voor gebouwbeheerders, maar ook voor installateurs en onderhoudspartijen. Door het plug‑and‑play karakter en de vereenvoudigde inbedrijfstelling is de installatietijd korter, is foutkans kleiner en wordt beheer op afstand eenvoudig mogelijk. Tegelijkertijd sluit het systeem naadloos aan op de eisen die steeds vaker worden gesteld aan gebouwen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en circulariteit.

De implementatie van slimme led-verlichting binnen een GACS is dus geen verplichting, maar eerder een strategische kans. Door verlichting te benutten als ‘slimme infrastructuur’ met systemen zoals SmartScan, kan een gebouw de stap maken naar echt datagestuurd functioneren. Dit draagt niet alleen bij aan lagere energiekosten en betere prestaties, maar ook aan een toekomst waarin gebouwen steeds meer zelfsturend, adaptief en duurzaam worden.

Kortom, met SmartScan kiezen bedrijven niet alleen voor innovatieve verlichting, maar ook voor een oplossing die meebeweegt met technologische ontwikkelingen en organisaties klaar maakt voor de toekomst. Meer informatie over SmartScan kun je vinden in de gratis brochure.

Andere blogs

Thorlux-ISO-27001(1200x900px)

Thorlux ISO 27001

Met de ISO 27001 certificering is het SmartScan-systeem niet alleen een slimme, maar ook een veilige keuze voor bedrijven en organisaties.
Future Lighting 2024 1200x900 (2)

Future Lighting 2024 komt er aan

Kom langs bij Thorlux op Future Lighting 2024. Kom langs op onze stand om bij te praten over de laatste ontwikkelingen. Tot snel!
Thorlux werkwijze fijne samenwerking

De Thorlux werkwijze

Wij onderscheiden ons met onze werkwijze, waarin wij graag betrokken zijn bij het gehele project. Maak kennis met de Thorlux werkwijze.