13 maart 2023

Thorlux laat licht voor je werken.

Slimme verlichting staat centraal in de volgende duurzame stap.

Lichtwetenschap is een onderwerp dat veel verder gaat dan het aan- en uitzetten van een schakelaar. Meer en meer wordt duidelijk hoe belangrijk goed licht is voor de gezondheid en het welzijn. De rol van slimme verlichting wordt steeds groter en duidelijker. Zet jij de knop nog om? Of laat jij slimme verlichting het werk overnemen.

Thorlux verlichting bij Kentalis

Slimme verlichting

Wat verstaat men onder slimme verlichting? Dit is een breed begrip, dat doelt op alle verlichting die niet 1-op-1 reageert op het omzetten van een schakelaar. Zo kan slimme verlichting zichzelf terug dimmen naar een lagere output als een bepaalde ruimte niet gebruikt wordt. Ook kan de armatuur zichzelf compleet uitschakelen als er op het moment geen licht nodig is op bijvoorbeeld een werkplek. Bovendien kunnen de armaturen van Thorlux met ColourActive zelfs zo ingeregeld worden dat zij het circadiaans ritme van de mens overnemen. Dit houdt in dat het lichtbeeld meebeweegt met het natuurlijke ritme van de dag. De voordelen hiervan zijn onder andere meer energie, een verhoogde productiviteit en een verlaagde kans op uitval door ziekte.

De voordelen van goed licht

Waarom zou je kiezen voor slimme verlichting? Naast de bovengenoemde voordelen voor het welzijn en de gezondheid kent slimme verlichting nog veel meer voordelen. Een hiervan is het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer. Door van te voren een lichtplan te maken, breng je in kaart op welke plekken bepaalde lichtsterkte nodig is. Zo minimaliseer je de kans op ongelukken. Een ander belangrijk voordeel van slimme verlichting is het besparen van energie. Wist je dat Thorlux armaturen met het slimme monitoringssysteem SmartScan kunnen zorgen voor een energiebesparing van wel 85% ten opzichte van jouw huidige situatie, en dit alles zonder zelf de knop om te zetten.

HACCP verlichting

RGB- en W

Slimme ledverlichting maakt gebruik van vier hoofdcomponenten. Deze hoofdcomponenten zijn rood, groen, blauw en wit. (RGBW) Tijdens het inregelen van de armaturen is het heel belangrijk om de juiste verdeling te vinden tussen deze componenten. Door bijvoorbeeld te weinig rood toe te voegen in het lichtbeeld, zien de mensen om je heen er minder gezond uit. Moderne en zuinige led-technologie heeft een veel kleiner scala aan kleuren. Daarom is het belangrijk dat de juiste mix van componenten gevonden wordt.

SmartScan

Het slimme monitoringssysteem SmartScan maakt het mogelijk om alle armaturen real-time in te lezen. Daarbij voorkom je lichtuitval. Daarnaast is het met dit systeem mogelijk om de prestaties van alle armaturen in te zien. De gerealiseerde energiebesparing, maar ook statistieken per ruimte. Dit biedt veel mogelijkheden op het gebied van gebouwbezetting. Wordt een ruimte weinig gebruikt op een bepaalde dag? Dan kun je dat op het platform lezen. Ook kan via dit systeem de lichtsterkte van de armaturen ingeregeld worden. Kortom, de mogelijkheden zijn enorm. Hier vertellen wij je graag veel meer over tijdens een kennismakingsgesprek.

Het SmartScan monitoringssysteem

Download de whitepaper

Thorlux verlichting

De rol van slimme verlichting is groot in een gezonde en veilige omgeving. De slimme armaturen van Thorlux maken dit mogelijk. Zet jij de knop nog om, of ben jij klaar voor de volgende stap van slimme verlichting? Wij komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken. Daarnaast kun je bij ons een gratis lichtplan aanvragen.

 

Interesse in een gratis lichtplan?

Vraag hier je lichtplan aan

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Thorlux

Andere blogs

Thorlux werkwijze fijne samenwerking

De Thorlux werkwijze

Wij onderscheiden ons met onze werkwijze, waarin wij graag betrokken zijn bij het gehele project. Maak kennis met de Thorlux werkwijze.
Blog-foto

Hoe geef ik invulling aan mijn energiebesparingsplicht?

Je hebt vast al gehoord van de energiebesparingsplicht die bedrijven hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je hieraan voldoet? Wij leggen het uit.
Retrofit_2

De valkuilen van retrofitten met led-buizen

Het retrofitten van traditionele tl-verlichting door deze te vervangen met led-buizen kan aantrekkelijk lijken. Wij leggen de nadelen uit.