16 maart 2023

Belastingaftrek op energiezuinige armaturen (EIA) verdwijnt, en nu?

Hoge energieprijzen zorgen voor een verandering in de Energielijst.

Door de hoge energieprijzen zijn er wijzigingen doorgevoerd in de Energie-investeringsaftrek, een regeling die belastingaftrek op energiezuinige armaturen (EIA) mogelijk maakte. Een van deze wijzigingen is dat investeren in led-verlichting niet meer op de lijst staat. Toch is investeren in slimme led-verlichting nog steeds een verstandige keuze. Wij leggen uit waarom.

Het budget van de Energie-investeringsaftrek, EIA in het kort, is voor 2023 met 100 miljoen euro verhoogd. Dit budget is bedoeld voor het doorvoeren van verduurzaamingsmaatregelen binnen een organisatie. Bedrijven die investeren in technieken die opgenomen zijn op de Energielijst, kunnen via deze regeling tot wel 45,5% van hun investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Op die manier wil de overheid bedrijven stimuleren om duurzame investeringen te maken.

Verlichting industrie
Kantoorverlichting

De invloed van hoge energieprijzen

Gezien de invloed van de aanhoudend hoge energietarieven ten opzichte van de voorgaande jaren heeft het kabinet besloten om een flink aantal opties te verwijderen van de Energielijst. Hoewel het nemen van verduurzamingsmaatregelen nog steeds erg belangrijk is, zorgt de versnelde terugverdientijd ervoor dat financiële stimulatie niet meer nodig is, volgens het kabinet.

Er zijn veel opties van de Energielijst geschrapt. Onder andere nieuwe klimaatcomputers en transportleidingen voor de glastuinbouw worden niet meer gestimuleerd via de eerdergenoemde aftrekregeling. Ook het installeren van led-verlichting behoort, wegens de eerdergenoemde verkorte terugverdientijd, tot een van de opties die van de lijst geschrapt is.

Terugverdienen met energiezuinige armaturen

Hoewel dit op het eerste oog lijkt op slecht nieuws voor iedereen die wilt verduurzamen, is het erg belangrijk om na te gaan hoe snel een investering nu terugverdiend wordt. Onderaan de streep kan de stap naar duurzame led-verlichting zorgen voor een nog grotere besparing dan in de oude situatie. Onze lichtexperts vertellen je hier graag vrijblijvend alles over.

De duurzame led-technologie van Thorlux Lighting komt zorgt op zichzelf al voor een grote besparing op het energieverbruik. Door de armaturen in te regelen met het slimme SmartScan monitoringssysteem wordt de besparing nog eens flink verhoogd. In deze situatie brandt het licht alleen wanneer het nodig is. De besparing kan oplopen tot 85% op de huidige situatie. Door het gestuurd terug dimmen van de armaturen wordt de levensduur bovendien veel langer.

Thorlux led tl verlichting
Man met checklist

Welke subsidieregelingen lopen er nu?

Kleinschaligheid-investeringsaftrek (KIA)
Geschikt om te investeren in bedrijfsmiddelen
Energietransitie financieringsfaciliteit (ETFF)
Gericht op de energietransitie in onvolwassen deelmarkten. Gebaseerd op een lening.
Groenfinanciering
Gericht op het investeren in duurzame verlichting in openbare ruimtes.
Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA)
Amateursportorganisaties kunnen deze regeling aanvragen voor de bouw, het beheer en het onderhoud van sportaccommodaties. Duurzame ledverlichting valt ook onder deze regeling.
Regeling specifieke uitkering stimulering sport (SPUK)
Subsidie gericht op het in stand houden van sportaccommodaties en het aanschaffen van sportmateriaal. Led-verlichting valt hier ook onder.
Regeling energie-efficiëntie glastuinbouw (EG)
Subsidie voor glastuinders om energiebesparende maatregelen te stimuleren, zoals de overstap naar duurzame verlichting.
Milieu-investeringsaftrek (MIA en VAMIL)
Hoewel niet direct opgenomen op de lijst, kan er via deze regelingen wel fiscaal voordeel ontstaan bij het investeren in duurzame led-verlichting.

Situatie in maart 2023. Afkomstig van metledkanhet.

SmartScan

Om de optimale energiebesparing mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van het slimme SmartScan monitoringssysteem. Op dit draadloze platform worden alle armaturen ingeregeld. Door middel van slimme sensortechniek reageren de armaturen zo op ruimtebezetting, daglicht en vooraf ingestelde patronen. Zo heb je goed licht wanneer dat nodig is. Is er geen licht nodig, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van natuurlijk daglicht, dan dimt het armatuur zichzelf terug. Lees voor meer informatie onze whitepaper SmartScan of kom in contact met een van onze lichtadviseurs.

Het SmartScan monitoringssysteem

Download de whitepaper

De volgende stap naar duurzaam

Wij geloven er in dat de voordelen van de stap naar duurzame en slimme led-verlichting alleen maar groter zijn geworden. Langere levensduur en snellere terugverdientijd zorgen ervoor dat de drempel steeds lager wordt. Onze lichtexperts komen graag met jou in contact om vrijblijvend de mogelijkheden te bekijken.

 

Interesse in een gratis lichtplan?

Vraag hier je lichtplan aan

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Thorlux

Andere blogs

Thorlux werkwijze fijne samenwerking

De Thorlux werkwijze

Wij onderscheiden ons met onze werkwijze, waarin wij graag betrokken zijn bij het gehele project. Maak kennis met de Thorlux werkwijze.
Blog-foto

Hoe geef ik invulling aan mijn energiebesparingsplicht?

Je hebt vast al gehoord van de energiebesparingsplicht die bedrijven hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je hieraan voldoet? Wij leggen het uit.
Retrofit_2

De valkuilen van retrofitten met led-buizen

Het retrofitten van traditionele tl-verlichting door deze te vervangen met led-buizen kan aantrekkelijk lijken. Wij leggen de nadelen uit.