Zandvoort Draadindustrie

Besparen met licht bij Zandvoort Draadindustrie Zandvoort Draadindustrie Thorlux verlichting

Zandvoort draadindustrie kiest voor slimme verlichting van Thorlux

De verlichting bij Zandvoort Draadindustrie was aan vervanging toe en ze wilde een grote stap zetten op het gebied van verduurzamen. Ze hebben gekozen voor de slimme verlichting van Thorlux, omdat de verlichting volledig afgestemd kon worden op het proces in de fabriek en zorgt voor een grote besparing op de energiekosten.

Zandvoort Draadindustrie verlichting Thorlux

Projectinformatie

Branche
Maakindustrie
Type bedrijf
Metaalbewerking
Adres
Grutbroek 50
Postcode
7008 AN
Plaats
Doetinchem

Over het bedrijf

Als we een bezoek brengen aan Zandvoort Draadindustrie in Doetinchem worden we ontvangen door de vierde generatie van het familiebedrijf. Bij Zandvoort zijn ze al 86 jaar gespecialiseerd in het produceren van nagels ook wel spijkers genoemd. We gaan in gesprek met Haico Zandvoort, algemeen directeur. “Het is alweer tien jaar geleden dat mijn zus en ik het stokje hebben overgenomen van mijn vader”, begint Haico zijn verhaal. “Dit is heel natuurlijk gegaan, hij is gaan afbouwen toen hij zijn pensioenleeftijd had en heeft het bedrijf met vertrouwen bij ons achtergelaten. Wij zijn begonnen met het produceren van ijzeren nagels, maar door een aanvraag van de PTT zijn we ons gaan specialiseren in het produceren van gehard stalen nagels. In Nederland waren wij de eerste fabriek die gehard stalen nagels zijn gaan produceren”, daar zijn wij nu steeds trots op zegt Haico. “Nu produceren wij ook roestvaststalen nagels, messing nagels, roodkoperen nagels, aluminium nagels, Z-nagels en maken we speciale nagels op aanvraag.

Opzoek naar nieuwe toepassingen

“Wij produceren hier echt kwaliteitsproducten, bijna 98% van de producten maken we zelf. Onze producten worden vooral gebruikt voor het bevestigen van hout op beton. We hebben ook een eigen testomgeving waar we onze producten testen en trainingen kunnen geven. Ongeveer 60% van onze producten wordt geëxporteerd naar landen verspreid over de wereld. We leveren vooral aan landen waar nog veel beton wordt gebruikt in het bouwproces. Wij kiezen altijd graag voor langdurige samenwerkingen met onze klanten, maar ook met onze leveranciers, vooral ook omdat onze producten van hoge kwaliteit zijn en we geen prijsvechter zijn. Door de jaren heen zien we veel verschuivingen. Naast het nagelen (spijkeren) zien we een verschuiving naar het lijmen en vooral het schroeven. Voor ons dus belangrijk om steeds opzoek te gaan naar nieuwe toepassingen voor onze producten. Zo produceren wij steeds meer roestvaststalen nagels. Deze worden veel toegepast bij houtbouw. In Noord- Europa is veel houtbouw. In Nederland begint houtbouw ook steeds populairder te worden vanwege het duurzame karakter. Dit is voor onze fabriek een positieve ontwikkeling. Zo zijn er heel veel verschillende toepassingen voor onze nagels, “ken je bijvoorbeeld die zwarte kabels die op de weg liggen waarmee de gemeente het verkeer in kaart brengt? Die worden vastgemaakt met onze nagels,” vertelt Haico enthousiast.

Technisch personeel gezocht

“De marktdynamiek zorgt er voor dat je altijd creatief moet blijven denken, om zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren. Bij ons bedrijf hebben we een laag verloop en zijn medewerkers lang in dienst. We hebben een collega die 52 jaar bij ons werkt, hij heeft pensioen maar werkt nog wel door, omdat hij er nog zin in heeft. Zo zijn er nog een paar collega’s die bijna de pensioenleeftijd hebben bereikt,” dat zegt toch wel wat over onze bedrijfscultuur vindt Haico. “We zijn actief opzoek naar vervanging en uitbreiding, alleen merken ook wij dat het lastig is om goede mensen te vinden. Technische beroepen zijn jammer genoeg niet zo populair onder de jongere generaties. Als je bij ons wilt werken moet je het leuk vinden om te sleutelen. Het afstellen van de machines gebeurt allemaal met de hand. Tot nu toe hebben we de productie gered met minder mensen door mensen multi-inzetbaar op te leiden. We hebben vijf verschillende afdelingen en iedereen kan op elke afdeling bijspringen als dat nodig is. Door de hele fabriek kijken we of er zaken zijn die efficiënter of duurzamer kunnen.

Verduurzamen van de fabriek

De fabriek staat er al sinds de jaren 70, dus het is zaak dat we alles goed onderhouden en aanpassen naar de nieuwe normen. We gebruiken veel elektriciteit en redelijk wat gas in onze fabriek dus we kijken heel kritisch hoe we daarop kunnen besparen. Door onze ovens eerder aan te zetten of eerder uit te zetten, onze persluchtslangen te vernieuwen, het verwarmen met airco’s, het plaatsen van automatische overheaddeuren, zorgt voor een enorme reductie aan elektriciteit en gasverbruik. Op het gebied van grondstoffen en verpakkingen proberen we zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken. Het afval (metaaldeeltjes) wat we overhouden van het produceren van de nagels, gaat weer terug naar producent van de grondstof. Zij gebruiken dat weer om hun ovens op te stoken.“

Slimme verlichting afgestemd op productieproces

“Een andere besparing die we hebben gerealiseerd is het overstappen naar ledverlichting. De verlichting was echt aan vervanging toe en we wilde direct een grote slag slaan in het verduurzamen. We hebben verschillende partijen op bezoek gehad, maar de SmartScan oplossing met de slimme verlichting van Thorlux sprak ons het meeste aan. We zijn met Thorlux in contact gekomen via onze vaste huisinstallateur ESD. Zij verzorgen bij ons al jaren al het installatiewerk en zij vonden de oplossing van Thorlux precies passen bij onze bedrijfsvoering. De verlichting van de armaturen is afgestemd op de processen in de fabriek. Er is bijna geen armatuur met hetzelfde verlichtingsniveau. Dit komt onder andere doordat alle armaturen voorzien zijn van een dag- en bewegingssensor. Als er veel daglichttoetreding is, dan dimmen de armaturen terug. Op plekken waar niemand aanwezig is, brandt er geen licht. Als we die ruimte betreden gaan de armaturen aan. Dus licht wanneer we het nodig hebben, dit bespaart enorm op onze energiekosten. Eerder brandde de verlichting de hele dag. Onze medewerkers zijn er ook heel tevreden over, vooral de medewerkers die al wat ouder zijn, zij vinden het heel prettig dat ze nu meer licht hebben. Op sommige werkplekken hebben we ook gezorgd voor meer licht dan eigenlijk nodig is volgens de norm. Dit is afgestemd op de wensen van de medewerker.”

Prestaties inzichtelijk in portal

” Waar ik enthousiast over ben is dat we de prestaties van het systeem in een portal kunnen zien,” vertelt Haico. “Ik kan precies zien hoeveel energiebesparing er is gerealiseerd en of alle armaturen goed functioneren. We waren eerst uitgegaan van een terugverdientijd van ongeveer acht jaar, maar met de huidige energieprijzen gaat dit naar zes of misschien wel vijf jaar! Wat mij ook opviel is dat we aanzienlijk minder armaturen nodig hebben ten opzichte van onze vorige oplossing. De lichtopbrengst van de Thorlux armaturen is dus ook veel hoger. Met deze oplossing zijn wij klaar voor de toekomst,” besluit Haico tevreden.

Zandvoort Draadindustrie verlichting Thorlux

Projectinformatie

Branche
Maakindustrie
Type bedrijf
Metaalbewerking
Adres
Grutbroek 50
Postcode
7008 AN
Plaats
Doetinchem

Toegepaste producten

Voor de verlichting bij Zandvoort Draadindustrie is gekozen voor de Kanby XL, Thoroproof en Solow LED.

Foto’s van het eindresultaat

Benieuwd naar andere referenties?

Voor iedere branche hebben wij de juiste oplossing voor de verlichting.

Bram Dieltjes
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Bram