Hoe werkt de DUMAVA subsidieregeling?

De DUMAVA subsidie gaat over gebouwen met een publieksfunctie. Denk hierbij dus aan gemeentehuizen, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, culturele instellingen etc. De subsidie geldt voor mensen die eigenaar van maatschappelijk vastgoed zijn. Een huurder zou deze subsidie en de verduurzaamingsmaatregel dus uit moeten laten voeren door de verhurende partij. Daarbij mag de uitvoering van het project nog niet gestart zijn. Het gebouw moet 10 jaar of ouder zijn en de investering moet tussen de 16.667 en 8.300.000 euro groot zijn.

Onder de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen op het gebied van led verlichting valt:

“Verlichting in en bij gebouwen, bestaande uit led-verlichtingsarmaturen met een niet uitwisselbare led-lichtbron en met een specifieke lichtstroom van ten minste 125 lm/W. Uitwisselbare led-lichtbronnen, zoals led-buizen en specifiek voor noodverlichting bestemde noodverlichtingsarmaturen zijn uitgesloten.”

Indien een partij hiervoor in aanmerking komt, kunnen ze een aanvraag doen voor DUMAVA subsidie. De subsidie bedraagt:

  • 30% van de investeringskosten
  • 50% op een energieadvies voor een integraal plan

Belangrijke weetjes over deze subsidie zijn:

  • De subsidie kan niet gecombineerd worden met andere subsidies
  • Er is in totaal 145 miljoen euro per jaar beschikbaar in 2023 en 2024.
  • De subsidie opent op 3 oktober, maar aanvragen kunnen al ingezonden worden. Hier geldt een ‘wie het eerst komt’ principe.
  • De duurzaamheidsmaatregel dient binnen 1 jaar na toekenning (2 jaar voor grote projecten) gerealiseerd te worden.

Natuurlijk kunnen wij zelf ook meer vertellen over deze subsidie en andere mogelijkheden bij het maken van de stap naar slimme en duurzame ledverlichting. Bezoek onze contactpagina als er vragen zijn over dit onderwerp. Onze lichtexperts staan klaar.

Bekijk voor meer informatie de brochure van DUMAVA of de informatiepagina van de RVO.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.