Hoe werkt de DUMAVA subsidieregeling?

DUMAVA Subsidie gaat weer open

De DUMAVA subsidie is bedoeld voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Bijvoorbeeld: school- en overheidsgebouwen, zorginstellingen en sportfaciliteiten. De subsidieregeling maatschappelijk vastgoed gaat op 18 september 2023 weer open. De aanvrager heeft tot 31 december 2024 de tijd om subsidie aan te vragen. De overstap naar slimme led-verlichting is opgenomen in de lijst van maatregelen die onder deze subsidie vallen.

Wat is er veranderd in 2023?

Recent heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een aantal aanpassingen doorgevoerd op de DUMAVA subsidie. De belangrijkste veranderingen zijn onder andere de mogelijkheid tot het klaarzetten van een conceptaanvraag. Deze kan al twee weken van tevoren klaargezet worden. Daarbij wordt bijna 1/3e van het totale budget gereserveerd voor aanvragen onder de 500.000 euro. Hierdoor wordt de subsidie voor een bredere doelgroep interessant. Ook kondigt de RvO aan dat deze subsidie tot 2030 jaarlijks terug gaat komen. Het totale budget tot 2030 bedraagt 1.9 miljard euro. Lees het nieuwsbericht hier.

Hoe werkt DUMAVA?

Bedrijven die in aanmerking komen kunnen erkende maatregelen nemen die beschreven staan op de maatregelenlijst DUMAVA 2023. De overstap naar led-armaturen met een opbrengst van ten minste 125 ll/cW is opgenomen op deze lijst. De hoogte van het gesubsidieerde bedrag ligt tussen de 5.000 en 2,5 miljoen euro per aanvraag. In totaal is er een budget beschikbaar van 190 miljoen euro. Zodra dit budget op is, wordt de subsidie gesloten. Op tijd een aanvraag doen is dus van belang.

Kom ik in aanmerking voor DUMAVA?

Welke bedrijven komen in aanmerking voor DUMAVA?

  • Vastgoedeigenaren komen in aanmerking als hun vastgoed in Nederland staat en in eigendom is van een maatschappelijke instelling binnen de volgende sectoren:
  • Decentrale overheid; gebouwen met een publieke functie en eigendom van gemeente, provincie of waterschap.
  • Onderwijsgebouwen, zoals basis- of middelbare school, mbo-, hbo- of universiteitsgebouw.
  • Zorglocaties, zoals zieken- of verpleeghuis met SBI-code.
  • Cultuurlocatie, zoals een poppodium, theater of kunstcollectief. Het hebben van een culturele ANBI-status is vereist.
  • Rijksmonument zonder woonfunctie
  • Religieuze instellingen met een SBI-code.
  • Andere gebouwen met een publieksfunctie, met SBI-code.

Klik hier voor meer informatie over SBI-codes

Wat wordt er vergoed?

Over het algemeen voorziet de DUMAVA subsidie in 30% van de projectkosten. Onder projectkosten vallen de kosten van ontwerp, bouwmateriaal- en materieel, gebouw gebonden installaties, projectmanagement en arbeid. Daarbij mogen kosten voor indexering, sloop- en afvoerkosten kunnen tot projectkosten gerekend worden. De kosten dienen technisch noodzakelijk te zijn en uitsluitend dienstbaar aan de maatregel. Bezoek voor meer informatie de pagina van de RvO. Subsidies tot 25.000 euro worden 100% uitgekeerd na toekenning. Over de 25.000 euro wordt initieel 70% uitgekeerd. Daarna moet vaststelling aangevraagd worden. Op basis van de beoordeling van de vaststelling ontvang je de resterende subsidie.

Natuurlijk kunnen wij zelf ook meer vertellen over deze subsidie en andere mogelijkheden bij het maken van de stap naar slimme en duurzame ledverlichting. Bezoek onze contactpagina als er vragen zijn over dit onderwerp. Onze lichtexperts staan klaar.

Bekijk voor meer informatie de brochure van DUMAVA of de informatiepagina van de RVO.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over de voordelen van een goed lichtplan?

Download hier de whitepaper.

Deel het kennisbank artikel:

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kennis

Hoe zit dat met daglicht en de Arbowet? Hoewel er geen geschreven verplichting is, beschrijft de Arbowet wel een veilige werkomgeving.

Algemeen

Kies de juiste verlichting voor uw bedrijf: welke verlichting passend is voor uw bedrijf, is afhankelijk van de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Algemeen

Een lichtplan is van belang om de juiste verlichting te kiezen voor uw bedrijf met verlichting die past bij de werkzaamheden in de betreffende ruimtes.